Vad är en Amalgam tatuering?

March 23

En amalgam tatuering är ett område med missfärgning i munnen orsakad av migration av partiklar av dentalt amalgam som blir inbäddade i de muntliga membran, vilket orsakar en lapp av grått, svart eller blå ska visas. Amalgam tatueringar är mycket vanliga hos människor som har fyllningar och kronor, och de är inte en orsak till oro, om inte människor besväras av sitt utseende. Dock kan vissa muntliga cancer ser ut amalgam tatueringar i ett tidigt skede, så det är viktigt att bekräfta att en mörk fläck är verkligen en amalgam tatuering, och inte något mer olycksbådande.

Oftast amalgam tatueringar formen under tandingrepp, där fläckar av amalgam kan vara oavsiktligt flisas och inbäddade i tandköttet, kinder, gommen, eller tunga. Tandläkare kan minska risken för detta genom att använda skyddsdammar i munnen för förfaranden. Det är också möjligt för en fyllning eller krona för att smitta av sig på den omgivande vävnaden, vilket orsakar en mörk fläck visas på munslemhinnan. Vanligtvis är plåstret av färg liten och isolerad.

Många människor med dessa märken är omedvetna om att de har dem. En amalgam tatuering kan identifieras av en tandläkare under en rutin checkup, eller fläckig av en skarpögd vän eller läkare. När en mörk fläck syns i någons mun, kommer en tandläkare brukar granska patientens tandhistoria och ta röntgenbilder för att bekräfta att platsen är en amalgam tatuering. Fläckar av metall i x-ray och en historia av fyllda tänder eller kronor vanligtvis verifiera diagnos, även om det också är möjligt att ta en biopsi för studier.

Om en amalgam tatuering växer, ändrar form, eller blir mycket öm vid beröring, kan det vara ett tecken på cancer i munhålan eller annan tand problem. Människor bör hålla ett öga på sina amalgam tatueringar, och de bör diskutera eventuella förändringar som sker med en tandläkare. Fånga tecken på ett mer allvarligt problem tidigt öka sannolikheten för att lösa problemet smärtfritt och snabbt. Behandling för tandproblem ska aldrig försenas, eftersom problemet bara kommer att få mer komplexa och svårare att behandla med tiden.

Vissa människor är besvärade av oregelbundna munnen pigmentering, speciellt om det visas runt läpparna. En mindre operation kan användas för att avlägsna det missfärgade området av munnen. En tandläkare kan också rekommendera att ersätta en äldre fyllning eller krona för att minska mängden fritt flytande dentalt amalgam i munnen så att missfärgning inte återkommer.

  • En amalgam tatuering kan avlägsnas genom mindre operation.