Vad är en Surround Sound Subwoofer?

April 16

Ett surroundljud subwoofer är en stor högtalare som normalt är placerad i mitten av den främre eller bakre väggen av hemmabio eller visning rum. Syftet med surroundljud subwoofer är att släppa ut de lågfrekventa ljuden i programmet eller ljudspåret som sänds över hemmasurroundsystem. En vanlig missuppfattning som ofta hålls angående surroundljud subwoofern är att det bara används för att uttrycka basljudet från lågfrekventa effekter (LFE) kanal. I verkligheten, huvudtalarna rikta också en del av de lågfrekventa ljudvågor till subwoofers i ett surroundsystem.

I de flesta moderna surround ljudsystem, är basen inte begränsad till enbart surroundljud subwoofer-kanal. Mycket av bassignalen sänds till huvudhögtalarkanaler i systemet. I de flesta surroundljuds applikationer är LFE-kanalen skild från basen kanalen, alltså en surroundljud subwoofer krävs för LFE samt för bas-kanalen för att producera det bästa ljudet. Basen från någon kanal i systemet kan sända en signal till surroundljud subwoofern. Detta är inte begränsat till den bas från en LFE-kanal.

De lågfrekventa ljud av något ljudspår är mycket starkare akustiskt än andra anteckningar, såsom en mellannivå eller hög ton, vilket gör placeringen av surroundljud subwoofern kritiskt på att producera ett jämnt modererad ljud. Subwoofern låter lågfrekventa ljud riktas mot golvet där ljudet är lätt riktat till alla delar av rummet. Åtgärderna i den mänskliga örat försöker isolera lågfrekventa ljud från high-range och mellanregisterljud är det som skapar surround verkan av ljudet.

Genom att placera de låga, mullrande toner nära till golvet, skapar bashögtalaren en känsla av rörelse som ljudvågorna kontakt med de nedre extremiteterna. Detta lägger realism till jordbävningar, explosioner och krasch scener som sinnet luras att känna ljudet. Lågfrekvent ljud är också mycket lättare för det mänskliga örat att upptäcka på låg volym och det sprider ut bredare än andra toner. Placeringen av subwoofern i mitten av en vägg direkt framför eller bakom betraktaren tvingar örat för att fokusera på en central plats. Sidomonterade högtalare uppmärksamma både åt sidan och uppåt, och ljudet för att svepa in och bära lyssnaren bort.

  • Subwoofers är utformade för att återge basljud med större tydlighet än full range högtalare.