Vad är det urogenitala systemet?

May 11

Den mänskliga urogenitala systemet är en kombination av två system i kroppen: det reproduktiva systemet och urinvägarna. I allmänhet är den reproduktiva systemet nödvändig för fortplantning, och urinvägarna är ansvarig för bildandet och eliminering av urin. Båda delarna av det urogenitala systemet delar gemensam ursprunglig vävnad från fosterstadiet. De har också gemensamma kanaler som tillåter utsöndring av urin och utlösning av spermier, fastän vid olika tidpunkter.

Urinvägarna för både män och kvinnor är nästan identiska. Det vanligtvis består av två njurar, två urinledare, en urinblåsa och ett urinrör. Njurarna är de viktigaste organen i det urogenitala systemet. När blodet passerar genom njurarna, skadliga ämnen och restprodukter normalt filtreras bort och tas bort från kroppen i form av urin. Njurar hjälper brukar hålla en balans av vatten och salt i kroppen, samtidigt som producerar hormonet erytropoietin, som främjar röda blodkroppar.

Varje njure vanligen är ansluten till en urinledaren - som är ungefär 10 till 12 inches lång (omkring 25,4 cm till 30,5 cm) - som medger passage av urin till urinblåsan. Blåsan lagrar temporärt urin innan utsöndra den ut genom urinröret i en process som kallas urinering. En kvinnlig urinröret är typiskt kortare att en manlig urinrör, och används endast för urinering. Å andra sidan, är den manliga urinröret vanligen längre och fungerar som en passage väg för urin, prostata sekret, och spermier.

Den reproduktiva system av män och kvinnor i det urogenitala systemet varierar avsevärt. Manliga reproduktiva systemkomponenter inkluderar testiklar, sädesblåsorna, nyskapande kanaler, prostata, och penis. Delarna finns i den kvinnliga reproduktiva systemet inkluderar äggstockar, äggledare, livmoder, vagina och klitoris.

Manliga testiklarna är ansvariga för bildandet av spermier och för produktion av manliga hormoner eller androgener. Varje testikel är innesluten i pungen för skydd och reglering av värme. Sekret från prostatakörteln och sädesblåsorna utgör sperma som förbättrar passagen av spermier genom urinröret. Sperma är alkalisk i naturen för att neutralisera surheten i slidan, vilket förlänger livslängden på spermier gång utlösning sker under samlag. Penis är den externa manliga könsorgan som innehåller urinröret genom vilken både urin och sperma flöde.

De två äggstockar hos honor fungerar i produktionen av ägg, eller ägg, och produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. Var och en är ansluten till en äggledare som ägget passerar på sin väg till livmodern. Livmodern är ett ihåligt organ där implantation av det befruktade ägget sker oftast. När implantation misslyckas, genomgår ägget förändringar och menstruationen börjar. Slidan är en muskel röret inuti honan som tar emot penis under samlag.

  • Den kvinnliga urinröret är kortare hos kvinnor än hos män, och för kvinnor används endast för urinering.
  • En urolog är en läkare som är specialiserad på sjukdomar och tillstånd i urinsystemet.
  • Njurarna är de viktigaste organen i det urogenitala systemet.
  • Män har mycket olika reproduktiva system än kvinnor, men könen har liknande urinsystem.
  • Äggstockarna, äggledarna livmoder, vagina och klitoris är alla delar av det kvinnliga reproduktiva systemet.