Vad är en Sweat Pore?

November 3

En svett por är en liten öppning på huden och tjänar som passage för fluidum från kanalen av en svettkörtel till det översta lagret, eller dermis. Det finns miljontals dessa porer över hela kroppen, från vilken svett utsöndras. De tillåter svett att lämna huden och avdunstar, vilket gör det att svalka kroppen genom avdunstning när någon är ute i värmen eller tränar. Mänskliga svettporer kan bli blockerad med smuts eller på grund av en infektion, vilket kan orsaka en person att drabbas av utslag och andra hudåkommor.

Nedanför varje svett por är en körtel på en av två typer. Den mänskliga kroppen har ekkrina körtlar som svettas med kalium, natrium, liksom klor utsöndras. Dessa är på de flesta hudområden, medan apocrine körtlar på armhålorna och könsorgan också lägga protein och fettsyror att svettas. I den subkutana hudlagret, svettkörtlar har en region där vätskor utsöndras från, som har en lindad struktur som leder till kanalen. Kanalen, rak i jämförelse med den utsöndrande sektionen av körteln, stiger genom epidermis i en något spiralform.

Syftet med svettning är för kroppen att svalna. Svett utsöndras ur varje por i luften, och börjar lukta när det blandas med bakterier på utsidan av huden. En person kan svettas mycket när de utövar, är sjuk med feber, eller är nervös, och om alltför mycket svettning inträffar det kallas hyperhidros. Olika hälsoproblem kan orsaka någon att svettas överdrivet, medan en brist på svett från varje svett por, som kallas Anhidros, kan bero på uttorkning utöver diverse andra sjukdomar. Kroppen kan lätt överhettas om svettning stopp och farliga förhållanden kan vara resultatet.

Varje svett por ligger under Skina € s yta, i nära anslutning till hårsäckarna, sebaceous körtlar som utsöndrar olja, och de små blodkärlen och nervändar. Döda hudceller som päls det yttre lagret av dermis omger varje por, som kan variera i både storlek och form beroende på var på kroppen det ligger. Stora svettporer kan ibland ses med blotta ögat, men nästan varje svett por kräver ett mikroskop för att se klart. Genom att ta duschar ofta, kan man hålla porerna och huden ren, medan deodoranter och ämnen som bidrar till att minska mängden svettning kan ta bort oönskade lukter.

  • Sweat porer existerar över hela kroppen.
  • Vissa områden, såsom armhålor, upplever höga mängder svettning.
  • Ett diagram av den mänskliga huden, inklusive svettkörtlar.
  • En antiperspirant kan hjälpa till med svettningar.
  • Syftet med svettning är för kroppen att kyla ner sig.