Vad är skillnaden mellan kreatin och kreatinin?

June 27

Kreatin, som också kallas kreatin citrat, är en förening som skapas av komponenter i proteiner, som kallas aminosyror, i den mänskliga kroppen. Skapat i en persona € s lever och andra vitala organ, det hjälper förse musklerna med energi. Kreatinin, å andra sidan, är det avfall som skapas från bodyâ € s användning av kreatin. I huvudsak, är den huvudsakliga skillnaden mellan kreatin och kreatinin det faktum att den förra är nödvändig för kroppen medan den senare inte utför en viktig funktion. Kreatinin är dock viktigt i avslöjande eventuella njurproblem.

För att förstå skillnaden mellan kreatin och kreatinin, kan man överväga hur de utvecklas. Båda dessa substanser görs inom den mänskliga kroppen, men endast en är gjord för att gynna kroppen. De lever, bukspottkörtel och njurar producerar kreatin och skicka den till musklerna genom en persona € s blod. Det hjälper musklerna utvecklas väl. I jämförelse, att kroppen inte behöver kreatinin.

Även om det är en biprodukt, kan kreatinin vara till hjälp i hälsoutvärderingar. Läkare utför blodprov och urinprov för att kontrollera kreatininnivåer och avgöra huruvida en persona € s njurfunktion är tillräcklig. Njurarna Processen kreatinin ut ur kroppen i form av urin. Om njurarna inte fungerar som de ska, men kan kreatininnivåer stiger. När testerna visar att halterna av detta ämne är höga, en läkare utför vanligtvis ytterligare tester för att fastställa omfattningen av problemen med en persona € s njurar.

En anledning höga nivåer av kreatinin är så oroande är det faktum att kroppen doesnâ € t producerar vanligen mycket av den. I själva verket slutar bara omkring två procent av bodyâ € s kreatin upp som kreatinin på en viss dag. Eftersom kroppen lagrar de flesta av dess kreatin i sina muskler, kan det ta lång tid för detta ämne som ska användas och leda till produktions kreatin.

En person kan också konsumera kreatin. Det finns i kött och fisk, och vissa människor komplettera med det i hopp om att förbättra prestationsförmågan. Till exempel har vissa studier bevisat att kreatin hjälper till med tyngdlyftning prestanda och atletiska sysselsättningar som kräver styrka men bara varar en kort tid. Denna punkt är kritisk när man jämför kreatin och kreatinin, eftersom människor inte konsumerar det senare.

Trots sambandet mellan kreatin och kreatinin, är tillskott med detta ämne brukar anses säkra. Det kan visa sig vara oroande, men om en person överskrider rekommenderar doseringen på tillägg etiketter. När doser är för höga, riskerar en person skadar hans njurar. Som sådan, kan en konsultation med en läkare vara till nytta innan tillskott.

  • Kreatinin är viktigt att avslöja eventuella njurproblem.
  • Kött är en källa av kreatin.
  • Kreatin pulver är populär bland idrottare som vill öka uthållighet.