Vad är Check Diplomati?

November 11

Check diplomati innebär att man använder ekonomiska inflytande som ett politiskt verktyg, för att antingen odla favör med specifika nationer eller att bidra till global diplomati på något sätt. Denna typ av diplomati kan ta ett antal former, från erbjudanden om ekonomiskt stöd för militära aktioner till arrangemang för särskilda lån med låg ränta för utvecklingsländer. Vissa nationer har kritiserats för sin användning av checkhäfte diplomati, kanske främst Folkrepubliken Kina och Republiken Kina, som styr ön Taiwan.

I fallet med Kina och Taiwan, båda nationerna bringade stora summor pengar för att bli officiellt erkända av andra utländska makter. De bidrog till utländskt bistånd, investerat i andra nationer, och odlade mäktiga handelsavtal med potentiella allierade. Båda nationerna hoppats att använda pengar som ett verktyg, i huvudsak köper respekt från det internationella samfundet, När det gäller Republiken Kina, tycktes checkhäfte diplomati för att arbeta, med flera regeringar officiellt erkänna Republiken Kina efter sin omfattande kampanj.

Check diplomati kan också anta andra former. Till exempel har både Japan och Tyskland förkortas militära förmågor, som en del av deras uppdrag kapitulation efter andra världskriget. Som ett resultat har dessa nationer historiskt haft problem stödja internationella militära insatser. Men båda har en sund ekonomi, och de har lämnat betydande finansiering till militära insatser och polisaktioner över hela världen så att de visar en vilja att samarbeta internationellt.

Såsom kan ses från ovanstående två exempel, ibland checkhäfte diplomati verkar misstänkt likt ett försök att köpa diplomatiska favörer, medan vid andra tillfällen är det helt enkelt användas för att stärka diplomatiska förbindelser. Många nationer bedriver checkhäfte diplomati i varierande grad, med hjälp av sin ekonomiska makt för att ge hjälp till katastrofoffer, förhandla handelsförbindelser, och att stödja internationella organisationer. Ökande ekonomiska samarbetet i världen nämns ofta som en positiv sak, speciellt när stödet når utvecklingsländer som är i stort behov av det.

Vissa kritiker av checkhäfte diplomati känner att det är alltför avlägsen, och att nationer bör i stället vara att rulla upp ärmarna och hjälpa det internationella samfundet. Till exempel, efter en större katastrof, fonder är säkert bra, men så är läkare, ingenjörer och ett brett utbud av annan personal. Dessa kritiker likna ibland checkhäfte diplomati för att en frånvarande förälder som försöker muta en försummade barn med leksaker, snarare än att sätta i den fysiska ansträngning som krävs för att bygga en stark relation.

  • Kina har kritiserats för sin användning av checkhäfte diplomati.