Interagera med anställda med funktionsnedsättning

April 29

Americans with Disabilities Act (ADA) kräver att arbetsgivare göra rimliga boende för anställda med funktionshinder. Om ditt företag anställer en arbetstagare med funktionshinder, måste du rymma den anställde. Riksorganisationen för handikapp (NOD) är ett bra ställe att börja om du vill veta mer om handikappfrågor.

Ett bra ställe att börja behandla personer med funktionsnedsättning med avseende är det språk som du använder:

 • Undvik att använda ord som handikappade, krymplingar och ogiltigt att hänvisa till dem med funktionshinder.
 • Undvik att använda ord som friska och normalt att hänvisa till dem utan funktionshinder. Många personer med funktionshinder är i utmärkt hälsa.
 • Inte hänvisa till någon som rullstolsbundna eller rullstolsbunden. Stolen i själva verket ger självständighet och rörlighet, inte begränsning.
 • Använd folk-första terminologi. En generell regel är att erkänna funktionshinder men alltid placera personen först.
 • Prata med alla i ett medium tonfall. Prata inte för högt för alla med funktionshinder.
 • Undvik att få alltför bekymrad tale i närvaro av personer med funktionshinder.

Om du arbetar med någon som har ett handikapp, kanske du thinnk att han ska behandlas annorlunda än andra medarbetare. För det mesta är detta tänkande misstar. Människor är människor först och handikappade eller nondisabled sekund. Att behandla alla människor som människor först alltid sätter dig på god fot.

Om du intervjuar eller anställa en person med funktionshinder, kan vissa regler för etikett lättare att interagera med den personen på lämpligt:

 • Träna dina anställda att förutse och tillgodose dem med funktionshinder. Alla ska veta var tillgängliga parkeringsplatser, hissar, toaletter och dricka fontäner är i byggnaden och bör vara beredd att ge tydliga instruktioner till synskadade.
 • Utbilda dig själv om tekniken bistånds personer med funktionshinder använder. Om du vet vad hjälpmedel dina anställda använder, kan du anpassa presentationer och kommunikation för att rymma dem.
 • Erbjudande att skaka hand när du möter någon med ett funktionshinder för första gången. Om skakar hand inte är möjligt, är en nick av huvudet bra.
 • Undvik att stirra på någon med ett funktionshinder eller avvärja blicken. Stirra och avvärja blicken är lika sårande för en person med funktionshinder. Om någon stirrar på dig, gör det du undrar vad som är så konstigt om dig. Avvärja blicken kan vara ännu värre att du känner så ohyggliga att folk inte kan stå för att titta på dig. Regeln är enkel: Titta alla i ögat.
 • Antag att en person med funktionshinder är inte mindre i stånd att ta hand om sig själv än vad du är. "Att hjälpa" någon som har ett funktionshinder motverkas om inte personen har gett dig tillstånd att göra det. Om du blir ombedd att hjälpa till, fråga efter specifika instruktioner, och följ dem noga.