Vad är en partiell hysterektomi?

January 12

En partiell hysterektomi är en mycket vanlig operation som innebär att ta bort en del av en kvinnas livmoder. Hysterektomi utförs för att förebygga eller behandla en rad olika hälsoproblem, inklusive myom, cancertumörer, dysplasi och endometrios. Proceduren utförs vanligtvis på en sluten grund, kräver en kvinna att stanna på sjukhuset för en till tre dagar så läkarna kan övervaka återhämtning. Tack vare modern teknik och skickliga kirurger, är framgång nästan 100 procent, och patienterna brukar kunna uppleva fulla återvinningar på några veckor.

Innan man överväger en partiell hysterektomi, försöker en patients läkare vanligtvis att behandla hennes tillstånd med mediciner och minimalt invasiva procedurer. Partiella hysterektomi är vanligtvis reserverad för förhållanden som är begränsade till livmodern och inte svarar på konservativ behandling åtgärder. Om äggstockarna, äggledarna, cervix, eller andra strukturer visar tecken på sjukdom eller cancer, kan en total hysterektomi krävas för att ta bort dem också.

Det finns flera olika metoder som en kirurg kan vidta för att ta bort en del av livmodern. Utifrån kirurgens erfarenhet och patientens specifika tillstånd, vara en partiell hysterektomi genom utförs genom ett buksnitt eller slidöppningen. Rutiner utförs vanligen på sjukhus operationssalar under narkos, och ta mindre än tre timmar att slutföra.

Under en buken partiell hysterektomi, först gör kirurgen ett långt snitt över nedre delen av magen och använder kirurgiska instrument innehar kaviteten öppen. Han eller hon identifierar noggrant den övre delen av livmodern och avskiljer det från livmoderhalsen och omgivande strukturer. Med sektionen avlägsnats, kan kirurgen sätta tillbaka interna strukturer, administrera tryck och medicinering för att kontrollera blödning och nära snitt med stygn eller lim. Buken snitt behandlas med antibiotika, sytt, och täckt med ett bandage.

Vissa abdominal hysterektomi kan utföras utan att lämna en stor, permanent ärr. Istället kan kirurgen göra många små snitt och manipulera precisionsinstrument och kameror för att skära bort livmodern internt. Ringde en laparoskopisk förfarande, är operationen ofta att föredra när mycket små, lätt identifierbara polyper eller tumörer måste tas bort.

Ett annat alternativ för en partiell hysterektomi innebär excising del av livmodern genom slidan. Som med laparoskopisk förfarande, förlitar kirurgen på en kamera foder och små instrument för att lokalisera och ta bort vävnad. Vaginal förfaranden i allmänhet anses säkrare än buken, även om de kanske inte är möjligt om svullnad eller blödning försämrar kirurgens förmåga att lokalisera problemområden.

Efter någon typ av partiell hysterektomi, kan en patient räkna med att stanna på sjukhuset i upp till tre dagar. Hon får smärtstillande medel och vätskor till stöd i återhämtning, och en läkare kontrollerar regelbundet för att säkerställa att vävnaden läker lämpligt. Efter att ha lämnat sjukhuset, behöver en kvinna brukar delta regelbundna kontroller och ta mediciner under flera veckor. Full återhämtning efter en lyckad hysterektomi är möjligt i så lite som en månad.

  • Laparoskopisk kirurgi är mindre invasiv, vilket möjliggör en snabbare återhämtning med mindre risk för komplikationer.
  • Kvinnor som upplever en stor mängd utsläpp efter en hysterektomi bör omedelbart kontakta läkare.
  • En gynekolog bör noggrant diskutera de olika kirurgiska alternativ för sin patient.
  • Liksom andra operationer, det finns risker och komplikationer som kan uppstå under och efter ingreppet.
  • En partiell hysterektomi är en laparoskopisk förfarande där en kamera foder och små instrument används för att lokalisera och ta bort problemet.
  • En partiell hysterektomi kan göras för att behandla godartade tumörer i livmodern kallas muskelknutor.
  • En partiell hysterektomi innebär att ta bort en del av en kvinnas livmoder.
  • Hysterektomier utförs för att förhindra eller behandla endometrios.
  • Hormonbehandling kan användas för att balansera hormoner efter en hysterektomi.