Vad är ledinflammation?

August 19

Närvaron av irritation inom lederna som inträffar som resultatet av broskdegeneration är känd som ledinflammation. Manifesterar sig i närvaro av en mångfald tillstånd, däribland skada och sjukdom, är ledinflammation ofta karakteriseras av svullnad och smärta som försämrar funktionaliteten hos den drabbade leden. Ofta yttrar sig som en kronisk sjukdom, är behandling för ledinflammation beroende på orsaken, svårighetsgrad och platsen för inflammationen.

Individer med ledinflammation, även känd som artrit, kan smärtan upplever varierande grader av obehag. Inledningsvis kan de märker stelhet i den drabbade leden som successivt blir mer uttalad. Med tiden kan det drabbade området börjar svälla, anta en rödaktig nyans, och kännas varm vid beröring på grund av den ökade cirkulationen utlöses av kroppens immunsvar på närvaron av inflammation. Vanligtvis kommer vätska därefter ackumuleras i den drabbade leden orsakar svullna området att känna svampig vid beröring. Som inflammationen förvärras, kan funktionaliteten hos den drabbade leden blivit betydligt nedsatt.

Flera tester kan utföras för att fastställa orsaken till inflammation och bekräfta en diagnos av artrit. Ett prov av vätska som samlats kring den drabbade leden kan erhållas och lämnas in för laboratorieanalys. Imaging tester, inklusive en datortomografi (CT) scan och röntgen, är ofta utnyttjas för att utvärdera tillståndet hos den inflammerade leden. Blodprov kan också beställas för att kontrollera markörer som tyder på förekomst av inflammation och infektion.

Ledinflammation kan påverka individer i alla åldrar och utvecklas som svar på en mängd olika förhållanden. Individer som upprätthålla en gemensam skada eller fraktur utvecklas ofta tillfälliga presentationer av artros smärta. I vissa fall kan ledinflammation ske i närvaro av en bakteriell infektion. Prompt och lämplig behandling är väsentlig med förekomsten av infektion eller skada för att förhindra utvecklingen av komplikationer och långtids ledskada. Associerad med degeneration av brosk som linjer lederna, artrit kan också uppenbart som en del av det naturliga åldrandet.

Personliga faktorer, inklusive ålder och aktivitetsnivå, anses ofta när man fast en lämplig strategi behandling. I många fall, enkla livsstilsförändringar, såsom regelbunden motion, rekommenderas att förbättra rörligheten i lederna och lindra obehag. Topisk och oral over-the-counter (OTC) läkemedel kan också användas för att lindra svullnad och smärta. När receptfria läkemedel inte gör tillräckligt för att lindra obehag i samband med ledinflammation, kan receptbelagda mediciner administreras, inklusive immunsuppressiva och kortikosteroider. I närvaro av betydande ledskada, kan operation utföras för att återuppbygga och återställa funktionaliteten till den drabbade leden.

  • En flaska OTC smärtstillande medel, som kan hjälpa till med smärta från ledinflammation.
  • Människor kan uppleva ledinflammation i sina händer.
  • Cranberry piller kan hjälpa till med inflammation.