Vilka är de olika typerna av artificiell Blood?

August 2

Konstgjort blod, även känd som syreterapi, fungerar genom att transporterar syre i hela kroppen. Det verkar inte som ett blodsubstitut eftersom den inte kan utföra alla de saker som verkliga blod är ansvarig för. Läkare använder konstgjort blod när de är oroliga för att en person har förlorat för mycket blod för att kunna leverera syre från lungorna till varje cell i kroppen. Hemoglobinbaserade syrebärare (HBOC) och perfluorkolväten är de två huvudtyper av konstgjort blod och är kategoriserade efter hur de bär syre.

Hemoglobinbaserad syrebärare är tillverkade från utandad verkliga blod, ko blod eller artificiell hemoglobin som har steriliserats och göras starkare genom att binda cellen till en polymer eller annan hemoglobin. Denna typ av syre terapeutiska agerar mycket lik röda blodkroppar, men cellerna är mindre och kan bära mer syre. HBOC bara stanna i persona € s organ för en dag, men det kan orsaka högt blodtryck, magen kramper, och kan leda till järnöverskott.

Perfluorkolväten består huvudsakligen av väte och fluor, och de är emulgerade i substanser såsom lecitin innan de transfuseras. Denna typ av cell kan bära mycket mer syre än normala blodceller, och ibland denna överbelastning av syre kan orsaka fria radikaler för att frigöras i kroppen. Perfluorkolväten är mindre än blodceller och kan resa in i områden av kroppen som är svullen eller onormal på grund av sjukdom eller trauma.

Artificiell blod brukar ges till en patient efter att läkaren har transfunde persona € s blod med volymexpander, vilket är ämnet liknar saltlösning. Infusionen håller persona € s blodtryck normalt tills kroppen kan skapa nya blodkroppar och plasma. Syre läkemedel är värdefulla i många nödsituationer, eftersom blodet inte har någon typ och kan användas för någon.

Real blod måste förvaras kyld i kylskåp, och är oftast bara lönsamt för cirka sex veckor, medan konstgjort blod har en hållbarhet på nästan ett år och inte kräver kylning, vilket gör det till ett bra alternativ för fältläkare och dem i områden med världen där det villkor är mycket mer fientlig. Det finns en risk med en blodtransfusion att blodet är förorenad med olika förhållanden, såsom hepatit. Artificiell blod kan steriliseras, och när efterfrågan växer kan syre terapeutiska tillverkas för att möta behovet.

  • Artificiella hemoglobiner utför mycket likartade arbetsuppgifter av röda blodkroppar.
  • Artificiell blod hjälper till att hålla blodtrycket normalt tills kroppen kan skapa nya blodkroppar och plasma.
  • Artificiell blod brukar ges till en patient efter att läkaren har transfunde persona € s blod med volym expandrar.