Vad är Megalodon?

November 19

Megalodon är en skrämmande stor haj som levde i grunda kontinentala haven från ca 18 till 1.500.000 år sedan. Liksom andra fossila hajar, Megalodon, vars namn betyder "big tand" på grekiska, är främst känd från fossiliserade tänder. Dessa tänder är så hårda att de knappt försämrats under livet av hajen, lämnar efter fossila tänder så skarpa att några amatörer har tagit dem som bevis för att de var kvar relativt nyligen. Endast ett fåtal icke-tand Megalodon fossil har hittats, i form av flera kota. Den Megalodon är ett av de mest intressanta och populära fossila fiskar, både bland allmänheten och paleontologi samhället.

En megalodontand tand är ungefär 5 i (13 cm) lång, omkring storleken av en mänsklig hand. Detta är flera gånger större än en tand från en vithaj, som vanligtvis endast åtgärder om en tum (2,5 cm). De fossiliserade tänder av Megalodon är svarta, även om de skulle ha varit vit under livet. Några av dessa fossil är uppskattad samlarobjekt, och anses vara bland de bästa investerings fossiler.

Även tidiga rekonstruktioner av Megalodon utifrån sina tänder lett till storleks uppskattningar i intervallet 25 m (82 ft), dessa var senare visat sig vara baserad på en felaktig rekonstruktion av käken. Moderna storlek uppskattningar är i intervallet 12 m (39 ft) till 18,2 Mkr (60 fot), ungefär två till tre gånger så stor som en vithaj. Detta är mer än tillräckligt för att kvalificera det som den största rovfiskar genom tiderna, i förlängningen den största haj, och en av de största fiskarna som någonsin har levat. Vissa kanske säger att det är det mest skrämmande rovdjur att existera sedan Tyrannosaurus rex.

Inledningsvis trodde man att Megalodon och vithajen låg nära varandra, men idag de flesta forskare tror att det skildes evolutionära vägar med stora vita längre sedan än man tidigare trott, förtjänar klassificering enligt en utdöd släkte, Carcharocles, snarare än stora vits släktet Carcharodon. Den "Carcharocles vs. Carcharodon" debatten är en av de mest omstridda inom marin paleontologi.

Megalodon tros ha preyed på de tidiga valar, som tenderade att vara mindre och långsammare än dagens valar. Detta har fått stöd av fossila bevis på valben med gigantiska bitmärken. Med en gapande maw 7 fot (2,1 m) i storlek, kunde Megalodon har svalt små valar helhet och behandlas dödliga bett att även de största valarna av tiden. Det skulle ha behövt att konsumera en stor mängd mat för att upprätthålla sin enorma bulk, uppskattas till cirka 50 ton.

En och en halv miljon år sedan, av okänd anledning, detta sjöodjur dog ut. En mängd olika hypoteser har föreslagits, inklusive klimatförändringar och utrotning av viktiga bytesdjur.