Vad är en Fried Wonton?

May 1

Wonton är en typ av salta kinesisk klimp som vanligtvis kokas och serveras i soppan. Stekt wonton är en variant av den traditionella kinesiska versionen, som skiljer sig i både ingredienser och tillagningsmetod. Som namnet antyder, är stekt wonton tillagas genom att vara friterade i olja.

Stekt wonton serveras vanligtvis som antingen förrätt eller tilltugg. Även om det inte vanliga i äkta kinesisk mat, de är mycket populära i Nordamerika kinesiska köket. Indonesien, Japan och Australien har också egna populära versioner. Även om fyll ingredienserna kan skilja, alla dessa versioner är friterade i olja tills de är gyllenbrun och serveras varma och krispigt antingen på egen hand eller med en dippsås.

North American Kinesiska stekt wonton har flera populära varianter. I sin enklaste form består den av bara wonton skinn, stekt antingen enskilt eller med ett ark wadded upp och insvept i en annan innan stekning. En annan populär form är krabba rangoon, där wonton fyllningen består av en blandning av krabba och ost.

Den tredje populära nordamerikanska typen liknar den traditionella kinesiska wonton i både form och fyllning. Denna blandning kombinerar fläsk eller annat kött med vårlök och ingefära. Andra ingredienser som används i denna typ innefattar risvin, sojasås och sesamolja. Vegetariskt wonton är också tillgängliga och innehåller fyllningar såsom pumpa eller ost.

Pansit goreng är en indonesisk form av stekt wonton. Ingredienserna för denna variation är mycket lik den nordamerikanska fläsk version, även om kyckling och räkor är också populära fyllningar. Andra varianter av ingredienser inkluderar tillägg av ägg och tapioka mjöl. Formen på wonton är också olika.

På den nordamerikanska versionen, är fyllningen av wonton placeras i mitten av torget huden, så alla fyra sidorna förs upp och nöp ihop. Detta skapar ett paket som liknar en dragsko väska. I pansit goreng är wonton huden vikas på mitten över fyllningen i en triangel, då hörnen förs runt tillsammans och förseglad, bildar en form som liknar tortellini pasta.

Japanska stekt wonton varierar också i form. Denna typ bildas genom att placera fyllningen på en sida av wonton hud sedan vikning av huden i hälften och tätande den, bildar en triangel. Ingredienserna i denna variation är också olika och oftast inkluderar ost och perilla blad.

Australier har också sin egen form av stekt wonton, kallas dim sim. Dim sim innehåller liknande ingredienser till den nordamerikanska och indonesiska former och innehåller även ofta kål. De största skillnaderna är storlek och form. Dim sim är mycket stora jämfört med andra variationer och formas till antingen en stor boll eller en tegelliknande rektangel. Dessa stora delar är insvept som skiften i wonton skinn innan de stekt och serveras.

  • Wonton skinn är mycket lik pasta innan det tillagas.
  • En form av stekt wonton kallas dim sim innehåller ofta kål.