Vad är en Fujita Scale?

November 1

Den Fujita Scale (F-Scale), även känd som Fujita-Pearson Scale, är en skala som används för att tilldela en intensitet rating till tornados. Betyget tilldelats en given tornado är baserad på omfattningen av de skador tornado orsakar att vegetation, landskap, och artificiella strukturer. År 1971, Tetsuya Theodore "Ted" Fujita vid University of Chicago, tillsammans med Allen Pearson, först introducerades skalan. På tiden, Pearson var chef för National svåra stormar Prognos Center, föregångaren till Storm Prediction Center, i Kansas City, Missouri.

Efter en tornado, ingenjörer och meteorologer delas ett officiellt Fujita rating till cyklonen efter visuella undersökningar av området. Dessa undersökningar utförs av mark och / eller mark, beroende på omständigheterna och tillgänglighet. Mark-virvelmönster som kallas "cycloidal märken" kan också användas för att bestämma tromben intensitet. Ögonvittnesskildringar, rapporter i media och inspelningar och spårning radio kan också användas för att exakt betygsätta tromben.

Betyg använder Fujita-Pearson skalan var retroaktivt tillämpas på tornados rapporterats från 1950 framåt. Dessa kreditvärderingsuppdrag infördes i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) National Tornado Database. Betyg också tillämpas på många starka, ökända tornados som inträffade före 1950.

Den Enhanced Fujita Scale ersatte officiellt den ursprungliga Fujita Scale i USA under 2007, med hjälp av betyg i EF0 genom EF5 stället F0 via F5. I korthet, F0 / EF0 indikerar ljus skador; F1 / EF1 indikerar måttlig skada; F2 / EF2 indikerar betydande skador; F3 / EF3 indikerar allvarliga skador; F4 / EF4 indikerar förödande skador, och F5 / EF5 indikerar otrolig skada. Varken Fujita Scale eller Enhanced Fujita Scale är vindhastighet eller vindklassificeringsskalor, men skador skalor, även om nivåerna inom varje korrelerar till en rad vindhastigheter. Den Enhanced Fujita Scale uppstod som ett resultat av forskning som föreslås vindhastigheter för starkare tornados på original Fujita Scale var överskattade i hög grad.

Den Enhanced Fujita Scale tar byggkvaliteten i beaktande. Det standardiserar också olika typer av strukturer. Annat än att de båda systemen är i huvudsak desamma. Enligt National Weather Service (NWS) i USA, det finns inga planer på att omvärdera tidigare tornados använder Enhanced Fujita Scale, och det är osannolikt att en högre andel av framtida cykloner kommer att få en nivå "5" betyg på grund av omkopplaren.

Den Enhanced Fujita Scale, liksom dess föregångare som fortfarande används i delar av andra än USA världen, är fortfarande en skada skala som sysselsätter uppskattningar för vindhastigheter. Den nya skalan användes i USA för första gången ett år efter dess februari 2006 tillkännagivandet, och applicerades på ett utslag av tromber som slet sönder centrala Florida. Den starkaste betyg på Enhanced Fujita Scale, EF5, tilldelades för första gången till den förödande tornado som plattade den lilla staden Greensburg, Kansas, i maj 2007.

  • Det Fujita-Pearson Skala delar en intensitets rating till tornados baserade på omfattningen av de skador en tornado orsakar växtlighet, landskap och byggnader.
  • En Fujita Scale delar intensitets betyg för tornados.