Vad är Tsampa?

December 12

Tsampa är en exotisk mat från Asien i Tibet. Olika källor hänvisa till denna mat som en "tibetansk häftklammer", men enligt observationer av den genomsnittliga tibetanska, denna mjölmix ofta den enda näringskälla, med några enstaka undantag. Tsampa är en deg eller måltid gjord av rostade mjöl. Kornmjöl är den vanliga sorten, med vete och rismjöl används också beroende på tillgänglighet.

I den traditionella beredningen av denna mat är mjölblandningen äts med te eller annan dryck. Tanken är att eater kan doppa mjölet i vätskan, vilket ger en bra konsistens för matsmältningen. Ibland kan andra drycker som öl eller mjölk också användas.

Några ytterligare element vanligen läggs till tsampa. Vissa kockar använder mjölkpulver. Yak smör är också en vanlig tillsats. Den jak smör ger bättre konsistens för dem som försöker att blanda mjölmix i vätskor. Vissa människor som inte är infödd till Tibet, eller omgivande områden, finner smaken av jak smör stötande, så det kan inte användas i mer kosmopolitiska versioner av skålen.

I dess ursprungliga miljö i Tibet är tsampa mer än bara ett livsmedel. Lokalbefolkningen använda den med olika kryddor för att behandla vissa medicinska eller hälsotillstånd. Det kan användas i lokala festivaler, eller i ritualer i samband med hälsa. Enligt vissa rapporter, tibetaner av tidigare epoker transporteras blandningen överallt i syfte att ha en lättillgänglig näringskälla som helst.

Experter har identifierat två huvudsakliga versioner av tsampa. En är bara kända som "vanliga" versionen, och en annan är uppkallad efter orten Amdo. Den Amdo versionen sägs ha en nuttier smak och en grövre konsistens.

För dem som inte är vana vid att arbeta med denna traditionella östasiatiska mat, kan tsampa vara svårt att blanda in sina flytande element. Vissa jämför doppa degen i flytande och blanda det, att arbeta med lera. De som vill ha det bästa och mest välsmakande konsistens för skålen måste arbeta för att behärska konsten att blanda i vätskor och fasta ämnen. Smör av något slag kan förbättra den här processen.

Vissa moderna versioner av tsampa kan försöka lindra tanken att avancerade kunskaper är nödvändiga för att njuta av skålen. Modern tillverkade smör kan användas i dessa recept. Andra element såsom sojamjölk, socker och salt kan också smak till denna mat eller förbättra dess struktur. Dessa kan vara en del av moderna versioner, såsom de som finns i dagens värld cuisine restauranger eller matställen med fokus på vegetarianism.

  • Rostad vetemjöl kan användas för att göra tsampa deg.