Vad är en Archimedes skruv?

December 24

En Arkimedes skruv är en anordning som är konstruerad för att lyfta vätskor från en nivå till en annan. Sätt i enklare termer, det är en pump. Denna enhet är en av de tidigaste mekaniska pumpar uppfanns av människan, och det fortsätter att vara användning i vissa regioner i världen idag. Variationer på den grundläggande designen kan också användas för fasta ämnen såsom aska och säd. Ämnet för Arkimedes skruv ofta täckt av vetenskap klasser när eleverna introduceras till enheter som utvecklats av människor som levde under antiken och som behövs för att lösa grundläggande tekniska problem.

Denna enhet är uppkallad efter sin påstådda uppfinnare, Archimedes, som bodde i det tredje århundradet BCE. Arkimedes är också krediteras med att utveckla ett antal andra intressanta enheter, inklusive den brinnande spegel, en anordning som används i militära konflikten att sätta eld på avlägsna fartyg. Arkimedes skruv var allmänt används över hela Medelhavsområdet inom årtionden av sin uppfinning, och designen sprida sig till andra regioner i världen som handlare och köpmän utbytte information om regionala uppfinningar som de stött på.

Klassiskt, Arkimedes skruv består av en cylinder med en skruv monterad inuti, även om konstruktionen också kan inverteras, med en cylinder som tjänar som en bas för en spiralformad slang. För att använda enheten, är den monterad i en 45 graders vinkel, och vände. Som skruven vänder, vinner den en liten mängd vatten, och vattnet utföres upp Arkimedes skruv med rörelsen hos skruven, så småningom som strömmar ut från toppen av cylindern eller spole.

Denna konstruktion kan användas i en mängd olika sätt. Historiskt var det mycket användbart för bevattning, som design får människor att flytta vatten från lägre nivåer till högre områden, och det är tillåtet jordbrukare och andra att flytta vatten runt efter behov. Arkimedes skruv har också klassiskt använts i nyodling och dränering, och faktum är att de fortsätta att användas för detta ändamål i fuktiga områden i världen som Nederländerna.

Spannmåls hissar utnyttjar den grundläggande principen om Arkimedes skruv, och folk också använda dessa enheter i reningsverk. Eftersom avloppsvatten innehåller ofta en blandning av fasta ämnen och ett sortiment av texturer, regelbundna pumpar är inte alltid upp till uppgiften, och de kan misslyckas. En Arkimedes skruv kan lyfta avlopp pålitligt, oavsett om flödeshastigheten eller konsistens. För personer som har undrat vad som finns inuti de stora vinklade rören på de flesta reningsverk, är svaret förmodligen en Archimedes skruv.