Vad är en Fresnel lins?

April 17

En fresnellins är en glas- eller plastlins ursprungligen uppfunnits för att förbättra fyr kapacitet. Består av koncentriska vinklade ringar av material, använder en Fresnel-lins dessa ringar för att fokusera ljus på den centrala delen av linsen. Även Fresnellinser är inte vanliga i fyrar idag, det har många andra tillämpningar.

Augustin-Jean Fresnel skrivs uppfinningen av Fresnel lins. En fransk uppfinnare fascinerad med ljusets egenskaper, arbetade Fresnel omfattande på vetenskapliga teorier om ljus som fungerar som en våg. Experter tror att det var hans forskning om ljusets egenskaper som gav honom idén till objektivet som skulle bära hans namn; den första av hans linser installerades omkring 1823 vid fyren i Cordouan i Frankrike.

Fram till utvecklingen av Fresnel, fyr intervallet var ett allvarligt problem för fartyg till havs. Fresnellinsen utvidgas kraftigt förmåga fyrar, skapa strålar synliga i mer än 20 miles (32 km). Till skillnad från traditionella plankonvex linser tidigare populära i fyrar, de koncentriska cirklar av en Fresnel reducerad erforderlig tjocklek av en lins och var ofta betydligt lättare än de betungande, ett stycke plankonvexa modeller.

Idag är Fresnels gjorda av glas eller plast och har hittat många moderna användningsområden. Tack vare mekaniska glasfräsprocesser, kan lins vinklar och koncentrisk utformning etsas in i ett enda stycke material, snarare än individuellt snidade och monteras. En av de vanligaste användningsområdena för Fresnel är trafikljus, där en stark men inte särskilt hög kvalitet stråle av ljus för att varna trafiken.

Fresnels är populära i teater- och filmproduktioner för flera ändamål. Linser som utvecklats för filmer och teater är mycket flexibla i design, vilket gör ljustekniker för att enkelt justera ljuset från en klar fokuserad stråle till en översvämmad läge som gör att en tvätt av ljus. Lamporna är också mycket uppskattad för sin förmåga att skapa hårda kanter, rena skuggor på scen eller i ramen. Dessa skuggor tillåter ljuset att vara bättre manipulerad och kontrollerad, vilket ger ljustekniker möjlighet att skapa specifika nyanser av ljus.

Ett vanligt misstag när man talar om en Fresnel-lins är mispronunciation. Det är märket för nybörjaren att uttala ordet som det står skrivet, med en vocalized "s." Ordet är nästan ständigt uttalas som "Fre-nel," med "s" att tiga.

  • En fyr med en Fresnel-lins.