Vad är Form?

April 4

Form är en term som används för att beskriva processen att bygga ställningar, eller tillfälliga inneslutningsstrukturer, som används i processen för att hälla betong. Betong form görs för att bidra till att ge betongen en form eftersom det ställer och därmed förhindra läckage, sprickor, eller ojämna ytor. Trä kan användas för att slutar betong, vilket metallstrukturer kallas roadform. Bitarna av slutarmaterial hålls på plats med stavar och andra komponenter säkerhets kallas falsework som kan tas bort när betongen har ställts in. De flesta formsättning är tillfällig och kommer att tas bort när betongen har tagit form.

Processen för betongform börjar långt innan betongen även hälls. Först en plan måste utvecklas för att avgöra var bitar av formsättning måste placeras; Detta görs oftast genom att utarbeta en plan. Då måste det avgöras vilken typ av form kommer att användas. Vattenfast plywood är ett vanligt val, men i några fall kan metall roadform användas. Plywood är billigare och oftast lättare att lagra och transportera, så det är den vanligare valet för de flesta projekt. När planen har utvecklats, kan formen sättas på plats och falsework kan användas för att säkra former på plats.

Detta är inte en snabb process, och det är sannolikt att flera arbetare kommer att sluta att placera form på större projekt. Den formsättning måste kontrolleras och dubbla kontrolleras för att säkerställa den är placerad på rätt sätt och alla vinklar är täta. Detta kommer att förhindra betong från att hälla ut ur mellanrum mellan former, och det kommer också att bidra till att säkerställa alla ansikten betongen blir platt och direkt efter den härdar. När betongen har satt, kommer de blanketter behöver tas bort och rengöras så att de kan användas igen för framtida projekt. I vissa fall kan plywood inte kunna återanvändas, så det kommer att kasseras efter användning.

Slutare kan vara en ganska komplicerad uppgift, särskilt om särskilt höga former måste byggas, eller komplexa stiftelser med många vinklar eller omvägar vägar. Byggare är oftast särskilt utbildade för att bygga formsättning inför ett konkret hälla projekt, och i vissa fall kan form snickare har en hand i själva hälla i betongen för att säkerställa blanketterna är korrekt placerade hela och inte flytta eftersom betongen hälls . Vid behov kan små justeringar av formulären göras under hällprocessen.

  • Formmaterialet kan vara gjort av plywood.
  • Slutare av snickare använder brädor eller stavar för att skapa formar för betong.
  • Om hälla en stor platta för en uppfart, kan en effekt spackel vara det bästa alternativet för att avsluta det.