Vilka är de olika typerna av Kosher Rätter?

October 19

Kosher livsmedel är de som anses vara tjänliga som livsmedel och upprättade enligt de lagar kashrut, de judiska dietlagar. Lagstiftningen i kashrut är omfattande och komplext, men grunderna i att förbereda kosher rätter är relativt enkla. Det finns fyra huvudtyper av kosher rätter - kött, mejeri, pareve och påsken kosher. Speciella semester livsmedel tillverkas under Hanukkah, Shavuot, Rosh Hashana, Tu Bishvat, Shabbat och andra judiska helgdagar. Förutom den typ av mat och beredningsmetoder, de faktiska kokkärl och redskap som används för matlagning och servering av livsmedel också måste vara kosher.

Traditionella judiska hushåll som håller deras hem och kök kosher ha minst tre kompletta uppsättningar av kosher rätter, inklusive separata bestick och tallrikar, och de som används för matlagning och servering. De tre uppsättningar av kosher rätter inkluderar en uppsättning för kötträtter, en uppsättning för mejerirätter och en annan uppsättning används endast under påsken. Vissa familjer håller en fjärde uppsättning av kosher rätter och redskap för pareve rätter.

Beträffande maträtter, hänvisar kosher pareve på alla livsmedel och maträtter som inte innehåller några kött eller mejeriprodukter. Pareve mat inkluderar alla frukter och grönsaker; kosher typer av ägg, såsom kyckling, anka och kalkon ägg; spannmål och baljväxter; och kosher typer av fisk. Dessa inkluderar fisk med både fenor och lätt bort skalor.

Pareve livsmedel som tillagas med kött eller mejeriredskap och kastruller betraktas kött eller mejeriprodukter, även om de är beredda utan kött eller mejeriingredienser. Kötträtter innehålla någon måltid tillagad med kosher köttprodukter, inklusive fjäderfä, nöt, lamm eller andra kosher djur som tuggar idisslar, har kluvna klövar och har slaktats enligt lagar kashrut. I kosher rätter, kan pareve livsmedel vara förberedd med antingen kött eller mejeriprodukter, men kött och mejeriprodukter kan inte kombineras. Mejeri rätter inkluderar alla rätter med mjölk och mjölkprodukter, såsom ost, yoghurt och smör. Kosher för påskrätter har ytterligare riktlinjer avseende chametz, eller livsmedel förbjudna under påsken, och dessa inkluderar ofta speciella påsktårtor, kakor, macaroons, farfels och kugels gjorda med matzahen och matzahen måltid.

Andra speciella semester rätter följer samma lagar som gäller för kött, mejeri och pareve, och de är i allmänhet äts endast under särskilda semester. Barkis är en speciell flätad bröd limpa beredd varje vecka precis innan Shabbat, sabbaten. Speciella Hanukkah latkes eller raggmunk och sufganiyot eller munkar, stekt i olivolja äts under vecka Hanukkah.

På Rosh Hashana, det judiska nyåret, rätter med äpplen och honung är bruk, som är en rund Barkis. Shavuot är en helgdag där många judiska familjer avstår från att äta kött, och rika mejeri rätter - särskilt cheesecakes - är sedvanliga. Tu Bishvat är det judiska nyåret för träd, och koshermat kretsar i allmänhet kring frukt och nötter under denna semester.

  • Särskilda semester livsmedel görs under Hanukkah.
  • Turkiet är kosher.
  • Kor och andra klövbärande, CUD tugga djur är kosher.
  • Kosher anka ben.
  • Grisar anses inte kosher.
  • Enligt kosher dietary lag, bör mejeri hållas åtskilda från kött.