Vad är skillnaden mellan en Socket och en hamn?

August 8

Ett uttag och en port finns liknande virtuella föremål inom ett datornätverk som arbetar med en annan för att upprätta en anslutning. En port fungerar som ett telefonnummer, som identifierar maskinen och ger uttaget ett område att ansluta, medan socket fungerar som en sladd som knyter datorerna tillsammans. Detta är definitionen av en socket och en port på mjukvarusidan, men på hårdvarusidan har hamnen en annan definition. En maskinvaruport är en kontakt som kringutrustning, såsom en mus eller skrivare, ansluta till datorn via en sladd.

Datorer göra kopplingar hela tiden. När någon kontrollerar e-post, går på Internet, nedladdningar från ett peer-to-peer (P2P) program, eller utför något av en mängd andra funktioner, måste en anslutning från en dator till en annan bildas. Servrar och datorer har normalt en port. Hamnen har ett antal fäst vid den, baserat på dess funktion, och fungerar ungefär som ett telefonnummer. För att ansluta med en server, behöver datorn eller användaren ofta veta portnumret för att ansluta till datorn.

Samtidigt veta hamnen kommer att göra en anslutning, behövs både ett uttag och en port för att faktiskt knyta ihop datorer. När barn gör enkla telefoner, de använder två plastmuggar och en sträng. De plastmuggar är som de två portarna på datorerna, och strängen är som uttaget. Precis som strängen, är uttaget dubbelriktad, så båda datorerna tala och lyssna på varandra samtidigt.

De viktigaste skillnaderna mellan ett uttag och en port är funktion och plats. En port är alltid på en dator och fungerar som en dockningsstation. Den har sin egen plats och står stilla. En socket har inget nummer och flyttar runt, ansluta datorer och sedan bryta när anslutningen är klar. En port kan endast lyssna, medan uttaget kan göra båda datorerna höra varandra.

En annan skillnad mellan ett uttag och en port är att ett uttag är endast programvara relaterade, medan en port har både en programvara och definition hårdvara. På hårdvarusidan, är en port som används för att ansluta andra enheter till datorn. När en användare ansluter en mus till sin dator, är en tråd dockad i en port, och den elektroniska anslutningen är etablerad. De flesta hamnar använder universal serial bus (USB) teknik och är kvinnor, men det finns sällsynta fall av manliga datorportar.

  • En router med en sladd ansluten till WAN-porten.
  • En port gör kringutrustning att ansluta med en dator via en sladd.
  • Sedan 2010 har många nya datorer medföljande USB 3.0-portar.