Vad är glutenfritt mjöl?

July 11

Gluten är ett protein som finns naturligt i vete. I bakning, tjänar det att hålla partiklarna i degen tillsammans, vilket ger veteprodukter deras välbekanta konsistens. För de som inte kan äta något som innehåller detta protein, var glutenfritt mjöl som utvecklats som en ersättning för traditionell mjöl. Istället för att vara gjorda av vete, är glutenfritt mjöl gjorda av andra typer av frön, spannmål och växter.

De med celiaki, ett tillstånd som stör matsmältningen i tunntarmen, kan inte äta mat som innehåller gluten. Det finns andra typer av gluten känslighet också, även om inte alla är så extrem. För dem som lider av dessa typer av villkor, är glutenfritt mjöl det enda sättet att njuta bakverk.

Inte varje alternativ mjöl är glutenfritt, även om den är gjord utan vete. För dem känsliga för vete, men inte till den gluten den innehåller, kan mjöl gjorda av sådana viktiga ingredienser som korn och råg vara bra alternativ. Dessa kan användas ensamt eller i kombination med andra typer av mjöl för att producera läckra bröd och andra bakverk utan att inkludera någon vete.

Sann glutenfritt mjöl är helt fri från spannmål som har gluten som en del av deras makeup. Detta resulterar i ett mjöl som ibland kan vara svårt att arbeta med, eftersom gluten är avgörande för elasticitet och struktur många bakverk. Det är emellertid möjligt att göra substitutioner som kan approximera några av egenskaperna hos vetemjöl. Om du gör det tillåter människor som måste undvika gluten fortsätter att njuta av många av de livsmedel de annars kan saknas.

Vid bakning med glutenfritt mjöl, är det oerhört viktigt att följa receptet exakt som det har skrivits. Egenskaperna hos denna typ av mjöl är mycket olika från vetemjöl, så recept skapas vanligen med mycket trial and error. När de önskade egenskaperna uppnås, det finns lite utrymme för avvikelse utan behovet av att utveckla receptet från grunden igen.

Det finns flera typer av glutenfritt mjöl som kan fungera bra i olika recept. Sorghum mjöl, arrowrot mjöl, och rismjöl är alla bra val. Dessutom är amarant mjöl och bovetemjöl används ofta. Alla har sina egna särskilda egenskaper och lägger till en unik smak till mat. Några av de alternativa mjöl kräver också särskild hantering, och måste förvaras i kylskåp i stället inne i skåpet.

  • Glutenfritt mjöl kan användas för att göra glutenfritt bröd.
  • Sorghum kan användas för att göra glutenfritt mjöl.
  • Mjöl gjord av bovete inte innehåller någon gluten.
  • Cookies gjorda med glutenfritt mjöl.
  • Arrowrot, ofta används för att göra glutenfritt mjöl.
  • Istället för att vara gjorda av vete, är glutenfritt mjöl gjorda av frön, spannmål och växter.