Vad är några Gikt rättsmedel?

March 21

Gikt orsakas av en ansamling av urinsyra, vilket orsakar kristaller att växa i brosket runt leder och senor och leder till inflammation och smärta. Medan det finns inget botemedel mot gikt, det finns många gikt rättsmedel som kan minska frekvensen och varaktigheten av attacker och hantera smärta. Gikt rättsmedel i allmänhet i två kategorier: medicinering och kost.

För att hantera smärtan av en akut gikt attack, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), kolchicin, diuretika, eller glukokortikoider kan förskrivas. Glukokortikoider kan tas oralt eller injiceras i den drabbade leden. Om man inte kan komma åt receptbelagda läkemedel vid tiden för en attack, tillämpad Förberedelse H till det gemensamma och over-the-counter NSAID som ibuprofen kan vara hjälp gikt rättsmedel. Aspirin är inte effektiva mot gikt och kan förvärra tillståndet.

Receptbelagda läkemedel inklusive xantin-oxidas hämmare, urate oxidaser och uricosurics används ofta för att hantera gikt och förhindra attacker. Diet är också viktigt i kampen mot gikt. En låg fetthalt, låg-protein diet med mat med låg purin rekommenderas.

Djurkällor purin, såsom rött kött och skaldjur, är de viktigaste livsmedel för att undvika. Sockrade läskedrycker och andra källor till fruktos, samt öl, kan också bidra till gikt, medan mejeriprodukter kan bidra till att bekämpa gikt, förutsatt att de inte innehåller mycket fett. Vissa gikt rättsmedel som kan hjälpa lägre purin intag inkluderar syrliga körsbär, selleri extrakt och ost. Kosttillskott quercetin och pantotensyra (vitamin B5) är också till hjälp.

Det finns många alternativ gikt rättsmedel också, men det medicinska samfundet är oense om deras effektivitet. Natriumbikarbonat eller bakpulver, är en traditionell botemedel, men det ökade natrium kan vara kontraindicerat för vissa gikt drabbade. Kaffe, te, och andra källor till koffein kan bidra till att minska risken för att utveckla gikt. Kaliumtillägg, kondroitinsulfat och Siberian ginseng är några andra alternativa gikt rättsmedel.

  • De med gikt bör undvika att äta sardiner, eftersom de är rika på purin.
  • Körsbär innehåller flavonoider, som kan hjälpa till att lindra inflammation i gikt.
  • Full feta mejeriprodukter kan förvärra gikt.
  • Många typer av kött, särskilt de mycket fett kan bidra till gikt.
  • Aspirin kan förvärra gikt symptom.