Investeringar i råvaror genom Palladium Företag

August 31

En av de bästa - om än indirekt - metoder för att få exponering mot råvarumarknaderna i palladium investerar i företag som gruvan metallen. Ett antal företag specialiserade på denna verksamhet, men ta en titt på dessa två:

  • North American Palladium (AMEX: PAL): North American Palladium, med huvudkontor i Toronto, har en betydande närvaro i den kanadensiska palladium malmgruvnäringen. Det är den största producenten av palladium i Kanada, med produktionen under 2005 totalt nästan 200.000 uns. Nordamerikanska palladium är din inträde i den lukrativa kanadensiska palladium-gruvsektorn.
  • Stillwater Mining Company (NYSE: SWC): Stillwater Mining, baserad i Montana, är den största producenten av palladium utanför Sydafrika och Ryssland. Även om det är inblandad i platina och andra PGM, är dess främsta gruvproduktionen palladium. Den producerar cirka 500.000 uns av palladium ett år, främst genom nordamerikanska gruvor.

Även om dessa är de två största företag som handlar offentligt på amerikanska börser, flera internationella företag har betydligt större palladium-gruvdrift. Se bara till att du är medveten om de många lagstiftnings skillnader mellan amerikanska och utländska marknader innan du investerar i företag som handlar på utländska börser.

Du kanske också vill överväga ett par internationella palladium företag:

  • Anglo Platinum Group (Sydafrika): Som namnet antyder, investerar Anglo Platinum Group i platinametaller, men det är också en av de största producenterna av palladium i världen. Företaget producerade mer än 2,5 miljoner ounces palladium 2005 och beräknas ha reserver på mer än 200 miljoner uns (detta inkluderar andra PGM).

    Med sin verksamhet i huvudsak i Sydafrika, är Anglo Platinum Group din port till sydafrikanska palladium. Aktien handlas i Johannesburg, börsen (JSE) och London Stock Exchange (LSE).
  • Norilsk Nickel (Ryssland): Norilsk Nickel är kanske inte ett känt namn, men det är den största producenten av palladium i världen. Den dominerar den ryska palladiumindustrin, som är den största i världen. Bortom de stora palladium-gruvdrift, är företaget en stor aktör på koppar och nickel malmbrytning. Bolagets aktier är tillgängliga via Moskva Inter-bank Valutaväxling (MICEX).

Om du är bekväm i terminsmarknaderna, Chicago Mercantile Exchange (CME) erbjuder ett terminskontrakt som spårar palladium. Detta kontrakt representerar 100 troy ounce av palladium och handlar både elektroniskt och under den öppna anbud sessionen. Det handlas under symbolen PA.