Historien om Ränte Investera

July 27

Obligationer har varit ett bålverk av portföljer i stora delar av modern historia, men det är inte sagt att pengarna - några allvarliga pengar - har inte förlorat. Här är exempel på några obligationer som inte har klarat sig bra så du är medveten om att även dessa relativt säkra investeringsinstrument bär en viss risk.

Företagsobligationer

Företagsobligationer - allmänt anses vara den mest riskfyllda typ av obligationer - blev inte populär i USA förrän efter inbördeskriget, då många järnvägar, upplever en stor byggboom, hade plötsligt behov av kapital. Under en depression i början till mitten av 1890-talet, ett stort antal av dessa järnvägar gick i konkurs, med många obligationsinnehavare ner med dem.

Uppskattningar visar att mer än en av tre dollar investerade i den amerikanska obligationsmarknaden var förlorat. Tack och lov har vi inte sett något liknande sedan (även under den stora depressionen på 1930-talet, massor av företag av alla slag gick under, och många företagsobligationsinnehavare igen tog det på hakan).

På senare år har den globala obligationsstandardhastighet varit mindre än 1 procent per år. Ändå motsvarar det till flera dussin företag per år. Under de senaste åren har ett antal flygbolag (Delta, Northwest), energiföretag (Enron), och ett bildelar bolag (Delphi) försummat sina obligationer.

Både General Motors och Ford upplevt stora nedgraderingar (från investment grade till spekulativa-grade), kostar obligationsinnehavarna (särskilt de som behövs för att ta ut innehav) många miljoner.

Närmare till idag, Lehman Brothers, den fjärde största investmentbank i USA, gick magen upp i den finansiella krisen 2008. Miljarder förlorades av dem i besittning av Lehman Brothers obligationer. (Många fler miljarder har också förlorat i bolånebaserade värdepapper och collateralized debt obligations. Dessa investeringar är skuldebrev emitterade av finansiella företag, men de är väldigt olika djur än typiska företagsobligationer och sällan talas om i samma andetag.)

Nu senast har vi bevittnat en kollaps av en gång mycket friska företag, från Borders till Sharper Image to Kodak. Även Värdinna nyligen blev lite mer än smulor. Som vi har sett gång på gång, företag ibland gå under. Inget är för stora för att misslyckas.

Kommunala obligationer

Kommunala obligationer, även om mycket säkrare övergripande än typiska företagsobligationer, har också sett några standardvärden. År 1978, Cleveland blev den första stora amerikanska staden till standard på sina obligationer sedan den stora depressionen. Tre år tidigare, New York troligen skulle ha försummat sina obligationer hade den federala regeringen inte komma till undsättning.

Den största standard i historien om den kommunala obligationsmarknaden var den i Washington Public Power Supply System (WPPSS, känd informellt som "Whoops"). År 1982, obligationsinvesterare förlorade $ 2250000000 efter den kommunala bolag misslyckade program för att bygga fem kärnkraftverk i Washington för att leverera el till nordvästra USA. Endast en av de fem planerade kärnkraftverk någonsin klar. Investerare fick allvarligt nuked.

Trots massor av prat om utsikterna till massiva kommunala konkurser, inte många har inträffat. Under de senaste åren har vi sett rekordmånga, men dessa siffror är inte stora, på något sätt. I själva verket, tio amerikanska kommuner ansökte om konkurs under 2011, efter sex år 2010.

Den största av partiet 2011 var Jefferson County, Alabama, den mest folkrika länet i staten. Obligationsinnehavarna har inte varit att få ränta på sina Jefferson County obligationer, och, när detta skrivs under 2012, är det oklart om deras huvudsakliga småningom kommer att återlämnas i sin helhet.

Flera budget-utmanade städer och län har varit tvungna att göra det svåra valet mellan att betala av obligationsinnehavare eller gör goda på pensionsförpliktelser för pensionerade poliser, brandmän och lärare. Hittills har de pensionärer lidit mer ekonomiskt smärta än obligationsinnehavarna, kanske för att de har mindre politiskt inflytande - och ingen vill stöta bort obligationsinnehavarna, som kan ge välbehövlig kontanter i framtiden.

Statsobligationer

Nationer världen över också utfärda statsobligationer. Dessa kallas ofta statsobligationer. Den största standard genom tiderna inträffade 1917 som revolutionärer i Ryssland försökte befria folket genom att bryta banden, så att säga, av imperialistiskt förtryck. Obligationer var bruten, säkert; med kollapsen av den tsaristiska regimen, miljarders miljarder rubel-värde av ryska obligationer var plötsligt värda mindre än alkoholfri vodka.

Mest hade sålts till västeuropéer. I Frankrike, uppmanade den parisiska regeringen människor att förkasta den nya bolsjevikiska regimen och visa sitt stöd för monarken i Moskva genom att köpa ryska obligationer. Ungefär hälften av alla franska hushåll höll åtminstone några ryska skulden.

Ibland historien kan upprepa sig eller åtminstone skapa ekon från det förflutna. År 1998 en av de största obligations standard i modern tid inträffade ytterligare en gång i Moskva. Den ryska regeringen, inför en kollaps av sin valuta, slutade betalning på ca 40 kronor miljarder obligationer. Och år 2002, Argentinas ekonomiska nedgång tvingade obligationsinnehavare att acceptera 25 cent på dollarn för sin utestående skuld på $ 90 miljarder dollar.

Obligationer av tillväxtmarknadsländer, som Ryssland, Argentina, Mexiko, och Turkmenistan, har varit en av de hetaste investeringssektorerna i de senaste åren. Avkastningen på sent har varit fenomenal, men hur snabbt folk glömmer det förflutna! Dessa obligationer kan vara mycket volatila, och investera i dem innebär att riskera din huvudman.

I själva verket har den senaste tidens globala medvetenheten om allvarliga skuldproblem i flera europeiska länder lett till farhågor om att även dessa utvecklade nationer (som förmodligen redan har uppstått) kunde inte uppfyller sina förpliktelser obligations. Denna rädsla har orsakat sina obligationspriserna att sjunka dramatiskt och avkastningen att öka kraftigt. Tydligt, den kollektiva visdom obligationsmarknaden ser regering Grekland som mycket sannolikt att standard.