Vad är Fuzzy Logic?

February 4

Fuzzy logik är en typ av matematik och programmering som mer exakt representerar hur den mänskliga hjärnan kategoriserar föremål, utvärderar förhållanden och processer beslut. I den traditionella logiken systemet, är ett objekt som strikt gör eller inte tillhör en grupp som kallas en uppsättning. Till exempel är ett djur antingen eller inte är en hund. Fuzzy logik tillåter ett föremål att tillhöra ett set till en viss grad eller med en viss konfidensnivå. Tillämpningar av fuzzy logik i dagens datorsystem är för många för att nämna, men de kontrollerar saker som värmeblandningar och verktygsdelar.

Världen är oerhört komplicerat, både i bredd och djup. På vissa sätt är det svårt att hålla sig till de logiska begränsningar traditionella uppsättningen teorin när man beskriver hur enkla, dagliga beslut, såsom matlagning en stek eller körning med trafik, görs. Ändå datorer väntas fatta dessa beslut genom att förenkla eller kollaps komplexitet och inte tar hänsyn osäkerhet. Fuzzy logik uppfanns och myntade, av Dr Lotfi Zadeh på UC Berkeley 1965, när han tänkte på matematik, lingvistik, och sunt förnuft.

För att förstå hur fuzzy logik är inte en vag, trevande systemet, men kan användas mycket praktiskt för att lära datorer hur man fattar beslut, kan ett exempel vara användbart. Från och med regeln "Inga hundar i huset," logiskt innebär detta att om objektet är en hund, är det inte att vara i huset. På något sätt kan man dra slutsatsen att ett uppstoppat djur som liknar en dalmatiner kommer att tillåtas i, men en verkligt levande dalmatiner kommer inte. Några frågor kan finnas kvar, dock, liksom huruvida seeing-eye hundar kan tillåtas, eller om djur som är hälften Husky och hälften varg är tillåten inne.

Fuzzy logik tillåter dessa i mellanhänder när det gäller att uppfylla kraven och initiering konsekvenser. I stället för ett djur absolut tillhör uppsättningen av hundar, kan den tillhöra en viss utsträckning. En golden retriever kan ha ett tillhörande värde på 1,0, så nära "helt" hund som möjligt, samtidigt som en Chihuahua kan ha 0,8, på grund av sin storlek. En seende hund kan ha ett värde på endast 0,4, eftersom det ofta tillåtet där andra hundar inte är tillåtna.

Denna flexibla system löser problem och kontroller maskiner som en förenklad logiskt system kunde inte. Utgången, eller beslutet, är alltid tydliga och inte suddig; med andra ord, är alltid "skarp". utsignalen Så småningom, är hunden antingen i huset eller ute på verandan - det är aldrig halvvägs i Därför "fuzzy" betyder inte osäker eller okänd..

  • Sather Tower (Campanile) vid University of California, Berkeley. Fuzzy logik uppfanns av Dr Lotfi Zadeh på UC Berkeley 1965.