Vad är skillnaden mellan grundforskning och tillämpad forskning?

February 8

Både grundforskning och tillämpad forskning är viktiga för utvecklingen av mänsklig kunskap, men de fungerar på lite olika sätt, och de har olika slut mål i sikte. Grundläggande eller ren forskning bedrivs enbart i syfte att samla information och bygga på befintlig kunskap, till skillnad från tillämpad forskning, som är inriktad på att lösa en viss fråga. En neurolog som studerar hjärnan att lära sig om dess allmänna arbete gör grundforskning, medan en neurolog som söker efter ursprunget till Alzheimers sjukdom är inblandad i tillämpad forskning.

Ofta tillämpad forskning bygger på befintlig grundforskning. Grundforskning kan betraktas grunden för kunskap som ger människor med den grundläggande information som de behöver för att bedriva vissa forskningsområden. I exemplet med de två neurologer ovan, till exempel, neurologen inblandad i tillämpad forskning på ett neurologiskt tillstånd kommer förmodligen att använda forskning publiceras av neurolog som är mer allmänt studerar hjärnan.

Linjerna mellan grundforskning och tillämpad forskning kan sudda. Till exempel kan en forskare leker runt med batterier och metoder för att lagra energi misstag snubblar på en revolutionerande batteri som kan användas som en kommersiell produkt. I det här fallet, forskning som bedrivs för att mer generellt utveckla sätt att förstå och lagra energi kan ha en omedelbar verkliga världen ansökan, som lagring solenergi fångas av solpaneler på ett hus.

I grundforskningen, allmänna teorier, idéer och frågor utforskas och testas, varifrån universum kommer från hur djur kommunicerar. Vissa människor har föreslagit att denna typ av forskning inte bör prioriteras, eftersom det inte alltid resulterar i en omedelbar nytta för människan, men utan grundforskning, skulle många programmen för tillämpad forskning vara hårt pressade att få starten de behöver. Göra grundforskning garanterar att tillämpade forskare inte behöver uppfinna hjulet varje gång de startar ett nytt projekt, eftersom grunden har gjorts.

Vissa forskare föredrar att fokusera på en typ av forskning eller det andra, att ta itu med naturliga nyfikenhet eller oro specifika problem av människor ställs inför. Andra kan fladdra fram och tillbaka, eller befinner sig att starta ett projekt som kan anses grundläggande som vänder tillämpats, eller vice versa. Flexibilitet i forskningen är kritisk, eftersom det främjar innovation och nya metoder för vetenskapliga problem. Grundforskning kritiseras ibland som en finansierings hog, men i själva verket båda typerna av forskning kan bli kostsamt, och investera i grundforskning sparar faktiskt pengar på lång sikt genom att främja utforskandet av allmänna kunskaper.

  • Grundläggande forskning fokuserar på att samla in data.
  • Tillämpad forskning och grundforskning insatser överlappar ofta.
  • Grundläggande forskning tittar ofta på vad som redan har täckt i ett ämne.