I Utbildning, Vilka är Twice-Exceptionell childen?

May 15

Två gånger exceptionella barn är begåvade barn som också är utvecklingsstörda. De representerar en unik utmaning i utbildning och barnuppfostran, så många människor är ovana vid tanken att en person kan vara begåvad och samtidigt vara inaktiverad. En av de vanligaste problemen som står inför två gånger exceptionella barn är ett misslyckande att erkännas, vilket innebär att deras unika behov inte åtgärdas. När detta händer kan en två gånger exceptionell barn faller mellan stolarna och inser inte sin fulla potential.

I själva verket, inlärningssvårigheter är inte ovanliga hos personer som är ovanligt begåvad. Till exempel kan ett barn vara en extremt begåvad läsare, men han eller hon kan sakna matte och logik färdigheter, eller ett barn kan ha förmåga att komponera en symfoni, men var oförmögen att skriva ut sitt eget namn. Vissa funktionshinder faktiskt kopplade med begåvade tendenser, vilket är fallet med villkor som Aspergers syndrom, dyslexi och autism.

Två gånger exceptionella barn kan presentera i en mängd olika sätt. I vissa fall kan barnets gåvor kompensera för inlärningssvårigheter, i huvudsak dölja funktionshinder. I denna situation kan en två gånger exceptionell barn finner skolarbetet lätt eller ens tråkigt tills han eller hon möter ett stort hinder, i vilket fall de inlärningssvårigheter manifest. Detta kan vara allvarligt skada för barnet, eftersom han eller hon inte kan få tidigt stöd för att ta itu med inlärningssvårigheter, och barnet kan också kämpa med svårigheter, att lära sig att överge det som är för hårt eftersom allt annat är alltför lätt.

I andra fall kan människor bli så fokuserad på en utvecklingsstörning att de missar en två gånger exceptionell barnets gåvor. Detta händer ofta att dyslektiker, som kämpar med läs- och skrivuppgifter som barn. En dyslektiker kan shuntas till en annan utbildningsspår som inte tillåter den studerande att utveckla andra färdigheter, med dyslexi att bli betraktad som en avgörande funktionsnedsättning som måste åtgärdas.

Många gånger-exceptionella barn kämpar med prestation och misslyckande, och ett barn som inte fungerar som förväntat kan kämpar med en utvecklingsstörning. Om, till exempel, visar ett barn anmärkningsvärd läs- och skrivförmåga men dålig muntlig förståelse, kan det vara ett tecken på att barnet har en hörselskada, eller att han eller hon inte kan fokusera på material som presenteras muntligt. Ett två gånger exceptionell barn kan också bli uttråkad eller rastlös av material som är alltför lätt, vilket kan resultera i en minskning i prestanda.

Lärare och föräldrar börjar inse två gånger exceptionella barn och deras unika behov. Eftersom dessa barn trotsar ofta tester som används för att kategorisera barn, är det viktigt för föräldrar till dessa barn att försörja sina barn för att se till att de får den utbildning de behöver. Att diskutera ett barns situation med en lärare är ett bra sätt att börja, och det kan också bidra till att använda sig av läkare, psykologer och andra yrkesgrupper som kan ta itu med utvecklingsstörning medan firar barnets naturliga gåvor.

  • Ett två gånger exceptionell barn kan vara begåvad i matte, men kämpar med andra ämnen.
  • Barn som har inlärningssvårigheter, men är också exceptionellt begåvad kallas två gånger exceptionella barn.
  • Många barn och ungdomar som har Aspergers syndrom är mycket intelligent.