Vad är en Blue Light Special?

October 12

Kmart är en rabatt varuhus mest känd för sin ikoniska blått ljus special försäljning gimmick, som består av överraskningsmeddelanden när pris-nedskärningar erbjöds under en begränsad tid på specifika varor. I början av varje slump försäljning blitz, frasen "Uppmärksamhet Kmart shoppare ..." hörs över butikens högtalare allmänhet föregås en proklamation av fynd objektet. Samtidigt blinkar blått siren ljus, liknande den som ovanpå många polisbilar, belysta området. Kunderna strömmade därefter till den utsedda avdelningen att dra fördel av försäljningen. Under höjden av sin popularitet, kampanjen var ofta framgångsrika i att framkalla en shopping frenesi, särskilt eftersom rabatten varar normalt inte mer än 15 minuter.

Utvecklad av Kmart på 1960-talet, var det blå ljuset specialkampanj inrättats för att öka försäljningen. Det var lyckat i flera decennier, men avvecklades 1991. Tio år senare, 2001, var det marknadsföringstrick återupplivas, men avkastningen av den berömda sporadiska händelsen var kortlivad. Köpare var inte lika entusiastiska över det som de var tidigare. Kmart's konkurrensfördel kan ha minskat på grund av tillströmningen av big-box lågprisbutiker, såsom Walmart och Target, där värde från poster salufördes i en mer modern, mindre påträngande, sätt.

På tiden, Kmart drabbats av ekonomiska svårigheter som i slutändan ledde till ett register enligt kapitel 11 konkurs. Därefter arbetade företaget att omstrukturera marknadsföring. Eftersom den ikoniska försäljnings blitz var lika känd som själva varumärket inledde företaget en hemsida som heter BlueLight.com, vilket gav ekonomiskt-oroliga corporation en välbehövlig närvaro på World Wide Web (WWW). Shoppare kunde sedan besöka Kmart butiker via Internet för att få det rabatterade varor från bekvämligheten av sina egna hem, sans de sporadiska blinkande lampor och högtalarutrop.

Det var inte förrän 2009 som det blå ljuset speciella åter återinfördes till Kmart shoppingupplevelse. Kunderna är inte sannolikt att se den en gång välbekanta siren ljus som blinkar i butiken längre, dock. Nu, de flesta orter bara delta i programmet under helgerna, om alls. Nedgången i popularitet är förmodligen tillskrivas den negativa klang i samband med köpet blitz.

Ibland är frasen "blå ljuset speciellt" används för att beskriva en billig post, oavsett var den kan ha köpt. Termen har anor från 1980-talet när det var ofta i ett nedsättande sätt. Under eran, många långfilmer, såsom Beetlejuice, Rain Man och hänsynslösa människor, gjorde något ogynnsamma hänvisningar till butikens välkända kampanj. Under den tiden blev frasen del av ordförrådet av populärkulturen.

  • En blinkande blått siren ljus, liknande dem ovanpå polisbilar, var vanligt förekommande under Kmart blåljusspecialerbjudanden.
  • Vissa objekt som köps till rabatterade priser kan betecknas som ett blått ljus speciell, oavsett var den är köpt.