Vittring Iraks Stormy Romance med väst

February 27

Med lite fantasi, kan du visa Jordanien som en framgångssaga för europeisk inblandning. Under första världskriget, britten anstiftade den arabiska Hashemitiska beduin klan av den arabiska halvön till uppror och kasta av oket av sina ottomanska förtryckare och kämpa för independence.When kriget slutade och röken hade ottomanerna blivit sparkade av halvön , men så hade Hashim. Den brittiska belönas en Hashemitiska bror, Abdullah, med det område som idag är känd som Jordan. Vad som följer är berättelsen om den andra bror som hamnade i Irak.

Den andra brodern

Så nu kommer historien om Irak och den andra brodern: Faisal. Fortfarande i att ge anden, britt belönas Faisal med Irak 1921. Liksom sin bror Abdullah i grann Jordanien blev Faisal den första kungen av Irak. (Se figur 1.) Bildandet av Irak inblandade sammanslagning av tre distinkta populationer av olika etniska eller religiösa bakgrund. Kurderna från norr, som hade blivit lovad en kurdisk hemland av sina egna, plötsligt klumpas ihop med araber från de centrala och södra regioner. Shiiter som utgör ca 2/3 av det nya riket blandades med sunniter, bestående finalen 1/3, och en liten andel av kristna och judar kastas i för bra åtgärd.

Turkarna utbildade King Faisal i Konstantinopel. Faisal tog senare en plats i riksdagen som ersättare för Jedda (i Arabien) före första världskriget Han först kämpade på sidan av ottomanerna på utbrott av konflikten, men senare bytte sida och anslöt beduin revolter. Efter kriget, syrierna ville ha honom som sin kung, men den franska, som inte har någon del av den, skickade tillbaka honom till den brittiska, som sätter upp hus för Faisal i Irak. Faisal s irakiska rike kan ha dömt från början. Han visade sig vara en svag ledare inte kan motstå brittiska krav på militär närvaro på irakisk mark och oförmögen att ge visionen och ledarskap som behövs för att skapa en solid fungerande regering bland de tre olika populationer. Effekt halkade från monarki till mer kapabla och ambitiösa politiska och militära figurer.

Vittring Iraks Stormy Romance med väst

Figur 1: Irak.

Ridning genom några turbulenta år

Restive irakier ville britt ut, men med löfte om lukrativa oljefält och rykten om en andra världskriget, britterna hade sina egna planer. Åren fram till andra världskriget lagt grunden för framtida turbulens i Irak.

 • 1933: Faisal dör. Hans son Ghazi lyckas honom.
 • 1933: En assyrisk kristen revolt leder till en regering tillslag och blodsutgjutelse - en ful förebud av minoritets kämpar för att komma.
 • 1934: Den första oljan exporten börjar. Olja betydde rikedom, och löfte om rikedom innebar att motsatta krafter skulle kämpa om kontrollen över denna olja.
 • 1936-1941: Sju militärkupper sker.

Världskriget kom en ny generation av politiska konflikter. Iraks strategiska läge i Främre Orienten, matchas med dess rika oljefält, gjorde det en perfekt mål för yttre krafter som vill etablera sig i regionen. Interna irakiska delarna av missnöje såg gyllene tillfälle öppen för uppror mot brittisk militär ockupation. De två krafterna drabbade samman 1941:

 • Premiärminister Rashid Ali Gailani sidor med tyskarna. Med stöd av Golden Square (fyra militära generaler), störtar han pro-brittiska emir Abdullah.
 • Rashid Alis styrkor attackerar en brittiska Royal Air Force base utanför Bagdad.
 • Rashid Ali vänder sig till tyskarna om hjälp, men den tyska upptagenhet med händelserna i Nordafrika och Europa enar deras svar.
 • Gemensamma indiska, arabiska och brittiska trupper avhysa Rashid Ali och ersätta honom med mer välsmakande Nuri al-Said.
 • Rashid Ali flyr, men de fyra generalerna är hängda. Deras kroppar visas på gatan utanför försvarsdepartementet i Bagdad för att avskräcka framtida förräderi.

För återstoden av kriget förblev Nuri al-Said lojala mot Storbritannien och dess allierade. Som ett resultat av dessa konflikter, anti-västerländska känslor började stiga - och känslorna skulle bara öka under de närmaste åren.

Att nå kokpunkten

Smärtsamma minnen av sammandrabbningar med Storbritannien och dess allierade var fortfarande färskt i medvetandet hos det irakiska folket i slutet av 1940-talet. Knappt hade andra världskriget slutade än palestinsk-israeliska konflikter uppstod. Efter arabernas förlust i första arabisk-israeliska kriget som slutade 1949, flödade antivästliga bitterhet. Händelser under de närmaste åren bara förvärrat problemet och ledde till en annan kupp.

 • 1954: Nuri al-Said upplöser alla politiska partier och uppmanar till nya parlamentsval.
 • 1955: Sovjetunionen stöder kurdisk nationalism i norr.
 • 1955: Irak tecknar Bagdadpakten, liera sig med Storbritannien, Turkiet, Pakistan och Iran på bekostnad av Sovjetunionen.
 • 1956: USA börjar ge militärt bistånd till Irak.
 • 1958: Reagera till unionen av Syrien och Egypten (UAR), meddelar Nuri al-Said en sammanslagning av hans eget: Den arabiska unionen, som består av Irak och Jordanien.

Till vissa militära ledare och olika politiska motståndare, alla dessa händelser gjorde att tiden var mogen för en annan kupp. Den 14 juli 1958 en grupp av militära yrkesmän som kallas Free Officers, ledda av Abdul Karim Qasim, iscensatte en militärkupp som förändrat och riktning irakiska politiken.

 • Nuri al-Said elimineras. Fångad klädd som en kvinna och försöker fly, är Nuri al-Said dödades. Hans mördare kör över hans lik, begrava den, gräva upp, hacka den i bitar, och paraden de slaktade bitar genom gatorna.
 • Monarki avskaffas Qasim förklarar Irak en republik, exekverar konungen och slaktar hela kungafamiljen -. Inklusive kvinnor och barn - i den kungliga gården att köra hem sin poäng.
 • Arab Union upplöst. Qasim upplöser den arabiska unionen i Irak och Jordanien som hade bildats några månader tidigare.
 • Bagdadpakten verksamhet stoppas. Qasim stoppar Iraks verksamhet i Bagdadpakten, och 1959 officiellt drar Irak ur den militära överenskommelsen.
 • Förbindelserna med Sovjetunionen återställd. Nu när Irak utträtt ur Bagdad Pack, återställer den relationerna med Sovjet.
 • Suveränitet över Kuwait påstod. Många irakier hade eftertraktade Kuwait eftersom regionen hade fallit under den administrativa regeln om Basra innan britterna gjorde Kuwait ett protektorat 1899 och eftersom 1938 olja upptäcktes i Al-Burqan oljefälten.
 • Anspråk på en del av iranskt territorium som. I mer än 20 år där hade varit tvister om territorium som gränsar Iran och Irak, däribland Shatt al-Arab vattenväg.

Dessa förändringar inleddes en ny era för Irak. Inte bara gjorde irakiska politiken för internationella frågor skifta dramatiskt, men också vindar intern politisk meningsskiljaktighet började signalera en annalkande Baath.

Rensa upp Irak med ett Baath

Baath politiska partiet har sitt ursprung i Syrien. År 1954, den irakiska Baath partiet hade endast 208 medlemmar. Partiet spelade en liten roll i Qasim s 1958 kupp. Ändå 12 av Qasim s 16 kabinett inlägg gick till Baath medlemmar. Baath rörelsen på den tiden föreställde en pan-arabisk union bildad av olika arabiska nationer, och försökte övertyga Qasim att ansluta sig till UAR med Egypten och Syrien. Även Qasim hade ursprungligen hyste sådana föreställningar, han senare backade idén och kastade sin lott i med kommunisterna i stället. De första åren efter kom mer interna intriger, våld och kupper.

 • 1958-9: Arresteringar, rättegångar, fängelse och förföljelse av motståndare i överflöd.
 • 1959: En kupp misslyckas mot Qasim.
 • 1959: Qasim släpper lös en våldsam kommunistisk motreaktion, vilket resulterar i våldtäkt, plundring, gripanden och förföljelse av noncommunist motståndare.
 • Oktober 1959: Ett mordförsök mot Qasim misslyckas. Hans chaufför dör i attacken, men Qasim lindar upp på sjukhuset och senare återhämtar sig.

Denna periodens kaotiska politik ledde till en annan kupp 1963 av en grupp av Baath officerare. Viktigare för irakisk historia är identiteten av en av de 1959 försök mördare: en Saddam Hussein.