Vad är Mukokutan Leishmaniasis?

August 14

Mukokutan leishmaniasis är en hudsjukdom orsakad av parasitinfektion med organismer som bärs av sand flugor. Det finns flera olika former av leishmaniasis, som finns främst i Sydamerika och Mellanöstern, och mukokutan formen verkar vara vanligast i Sydamerika. Det är också mycket gammal; mycket gamla Inka konstverk visar personer med hudförändringar som är karakteristiska för detta tillstånd. Behandlingen är tillgänglig, och det är viktigt att fortsätta behandlingen för att undvika vävnadsdöd och potentialen för vanställdhet.

Ett fall av mukokutan leishmaniasis börjar med en sandfluga bett. Parasiterna gräver i huden, vilket skapar en liten lesion runt bettet station, följt av stora sårbildningar. Dessa kan ta månader eller år att utveckla. Forskning om tillståndet antyder att det kan ha en genetisk komponent, som vissa populationer verkar mer utsatta än andra, och immunförsvaret spelar en roll för att bestämma huruvida, och när kommer de skador visas.

Denna form av leishmaniasis angriper slemhinnorna runt näsa och mun, men lesioner kan visas var som helst på kroppen. Patienter med mukokutan leishmaniasis kan ha svårt att andas och äta på grund av de öppna sår, och kommer vanligtvis uppleva obehag och social tafatthet eftersom såren blir mycket synliga. Som lesionerna växa, kan de vara mottaglig för infektioner med andra organismer. Detta kommer att orsaka vävnadsdöd runt platsen, vilket leder till ärrbildning och skrovlig. Obehandlade lesioner kan spridas genom huden för att täcka hela ansiktet.

Läkemedel för att behandla mukokutan leishmaniasis finns. Dessa läkemedel måste tas i en komplett cykel medan patienten praktiserar en hudvård regim för att uppmuntra de skador att läka. De bör börja att lösa efter parasiterna är utrotad, men patienter kan uppleva ärrbildning och andra märken även efter lesioner nära. Från och med 2011, forskare fortfarande på jobbet på vaccin för att förhindra leishmaniasis infektion.

Det finns vissa åtgärder finns för att minska risken för mukokutan leishmaniasis infektion. Sova under insektsnät och bär insektsmedel kommer att minimera risken för en tugga. Resenärer som märker insektsbett bör rengöra området väl och uppmärksamma tidiga tecken på lesioner som kan tyda leishmaniasis eller andra infektioner. När de söker behandling för hudskador i regioner där denna sjukdom inte är endemisk, patienter med en historia av resor i Sydamerika och Mellanöstern bör göra sin läkare medvetna, annars kan läkaren inte anser leishmaniasis som en potentiell diagnos.