Vad kan jag förvänta mig av kolesteatom kirurgi?

August 3

Kolesteatom kirurgi är en typ av kirurgiskt ingrepp för att ta bort en onormal tillväxt som ligger inne i örat. Det finns två grundläggande typer av kolesteatom kirurgi, känd som en tympanoplasty och tympanomastoidectomy. Den typ av förfarande som används beror på svårighetsgraden av tillståndet samt storleken och placeringen av tumören. Möjliga komplikationer inkluderar ansiktsförlamning, hörselnedsättning, och störningar som innebär förmågan att smaka. Eventuella frågor eller funderingar om kolesteatom kirurgi i en enskild situation bör diskuteras med en läkare eller annan vårdpersonal.

Den typ av kolesteatom kirurgi känd som en tympanoplasty involverar en incision in i hörselgången som avslöjar mellanörat. Nerven som styr smaken ibland flyttas under denna procedur, vilket resulterar i en tillfällig smakförändringar. Om nerven skadas under operationen, kan en permanent metallsmak i munnen utvecklas. I vissa fall måste städet benet som skall avlägsnas, vilket kan resultera i tillfälliga balans frågor. Trumhinnan är sedan kirurgiskt repareras och utrustade med antingen patientens eget incus ben eller en artificiell protes ben.

En annan typ av kolesteatom kirurgi är känd som en tympanomastoidectomy. I detta förfarande är mastoideus benet, som ligger bakom örat, bort, antingen tillfälligt eller permanent. Detta förfarande är känt som en mastoidectomy och utförs samtidigt som den tympanoplasty. Detta är en mer komplicerad typ av kolesteatom kirurgi och bär en högre risk för komplikationer, vilket gör frekvent medicinsk övervakning oerhört viktigt. Medan de flesta patienter märker gynnsamma förbättringar, såsom ökad hörselfunktion, förmåga att utföra aktiviteter såsom simning utan komplikationer, och förbättrad kosmetiska utseende, det finns några potentiella risker med kolesteatom kirurgi.

Några av de risker eller komplikationer som kan uppstå som en följd av kolesteatom operation inkluderar partiell eller total ansiktsförlamning, hörselnedsättning och balans eller koordination svårigheter. Många av dessa biverkningar är antingen tillfälligt eller kan vändas med hjälp av mediciner eller ytterligare kirurgiska ingrepp. Ibland kan skadan vara så allvarliga att permanenta skador uppstår från operationen. Det är viktigt för patienten att diskutera eventuella problem med den behandlande läkaren innan de genomgick proceduren. De flesta patienter kommer att behöva övervakas noga under en period av flera månader eller år efter operationen för att säkerställa att fullständig läkning har skett och tumören har inte återvänt.

  • Kolesteatom kirurgi tar bort en tillväxt inifrån örat.
  • En tympanomastoidectomy är en typ av kolesteatom kirurgi.