Vad är Princess Seams?

August 11

Princess sömmar är långa, formade sömmar som kan hittas på framsidan eller baksidan av ett plagg. De är vanligtvis används specifikt i dammode, eftersom de är utformade för att göra ett plagg passar smidigt och tätt. Många formanpassade plagg, såsom formella kappor, görs med denna typ av falsning, och som en allmän regel är sömmarna istället för dart, även om de två ibland kan hittas på samma plagg.

När prinsessan sömmar används på framsidan av ett plagg, kör de över linjen av bysten för att skapa en jämn, slät look. De sjunka oftast ner på framsidan av plagget, samla tyget för att markera en smal midja och fackling tillbaka ut igen på höfterna. Sömmarna på baksidan av ett plagg gör i princip samma sak, med start bred vid axlarna och kröker in innan fackling vid höfterna.

Det finns ett antal ansökningar om sådana sömmar. På smala och tunna kvinnor, kan de användas för att markera figuren, och ger en illusion av kurvor. Kvinnor med klassiska timglas siffror finner ofta att prinsessan sömmar betonar den tunna midjan på ett sätt som många människor finner estetiskt tilltalande. På fylligare figured kvinnor, kan de justeras för att passa en riklig barm och höfter, vilket skapar en estetiskt tilltalande plagg. Många plus size tillverkare använder dessa sömmar av denna anledning.

Brudklänningar och andra formella klänningar använder ofta prinsessa sömmar, eftersom de tenderar att se elegant. Andra plagg som kvinnors sportkläder kan använda dem också eftersom de gjort plagget ombonad, vilket kan vara viktigt med lite motion slitage. Det formanpassade sömmar används också på skräddarsydda skjortor, eftersom de garanterar en smidig och attraktiv passform. Shoppare som inte är säker på om ett plagg har prinsessa sömmar eller inte bör leta efter två långa, bow-formade sömmar som löper längs framsidan eller baksidan av plagget.

Göra ett plagg med prinsessa sömmar kräver användning av ett mönster som har utformats särskilt för denna typ av konstruktion. Dessa mönster kan enkelt justeras för att passa olika figurer. En avloppsledning som har en ovanlig siffra kanske vill spåra mönstret på ett stort ark av muslin och skär muslin med mycket stora sömsmåner. Hon kan då passa muslin på hennes kropp med pinnar, gör justeringar där det behövs, och använd sedan tyget som en anpassad mönster. Detta sätt, om allt går fel med projektet, hon kommer fortfarande att ha den ursprungliga pappersmönstret att arbeta med.

  • Brudklänningar använder ofta prinsessa sömmar.
  • Sömnad stift kan lätt justeras med vid Princess Seams.