Vad är skordalia?

February 16

Skordalia är en maträtt gjord främst av uppmjukade vitlöksklyftor. Vitlöken kombineras vanligen med en stärkelserik ingrediens, som fungerar som ett bindemedel för att ge det en tjock konsistens. Skordalia är en traditionell mat i grekiska rätter och serveras ofta som en sida skålen eller krydda. Skålen har en stark, skarp smak som ofta paras med fler milda smaksatt livsmedel.

Processen att göra skordalia börjar vanligtvis med att bryta ner vitlöksklyftor. För att vitlök att vara jämnt fördelade över hela skålen, är det i allmänhet fungerat till en pasta i stället för att hugga klyftorna i fina bitar. Vitlöken är vanligtvis beströs med salt, som hjälper mjuknar den och göra den mer följsamma. Det kan sedan krossas med den platta bladet av en kniv eller en mortel och mortelstöt.

När vitlöken är beredd till en mjuk pasta, de flesta recept kräver generellt för en stärkelserik förtjockningsmedel. En av de vanligaste livsmedel som används för skålen är potatis. Potatisen kokas för att göra dem mjuka nog att röra med vitlök. Ett vanligt alternativ till att använda potatis för att binda blandningen är knaprig eller inaktuella bröd. För att göra brödet smidig nog att bilda en mjuk blandning med vitlökspasta, är bröd kuber fuktats med vätska, såsom vatten, mjölk eller buljong. Vissa recept kan också ringa för jordnötter, såsom valnötter, mandlar eller pinjenötter, men det tenderar att inte vara lika vanligt som potatis eller bröd.

Efter vitlök och förtjockningsmedel kombineras, är blandningen oftast extremt tjock och får inte vara smidig nog att konsumera som en krydda. För att göra skålen lättare att hantera och äta, är det vanligtvis kombinerat med olivolja för att göra den mjukare. Den exakta mängden av olivolja krävs kan bero på den specifika recept eller cookâ € s personliga preferens för strukturen på skålen.

En av de vanligaste användningsområdena för skålen är som en krydda för grekiska livsmedel. Det är traditionellt serveras tillsammans med fisk och skaldjur, särskilt stekt eller pocherad fisk, och används som ett dopp. Dopp kan också ätas med stekt eller kokta grönsaker, såsom aubergine, zucchini, eller betor. Skordalia kan serveras som en sida skålen med kött förrätter som grillad eller rostat lamm, kyckling, fläsk eller nötkött. Även mindre vanliga, kan vitlök blandningen också serveras som huvudrätt, snarare än en krydda eller ackompanjemang.

  • Den viktigaste ingrediensen i skordalia är mjuka, mosade vitlöksklyftor.
  • Vitlök-lastad skordalia ofta serveras med lamm och annat kött som har en mild smak.
  • Skordalia ofta serveras med stekt eller grillad kyckling.
  • Potatis kokas för att göra dem mjuka nog att kombinera med vitlök i skordalia.
  • Skordalia görs med generösa mängder av olivolja och vitlök.