Vad är en Hackberry?

April 20

Den Hackberry är en medlem av Celtis släktet av lövträd som växer i många utbredda områden i världen. Typer av hackberries kan hittas i centrala och östra Nordamerika, Sydamerika, Europa, södra och centrala Afrika, och delar av södra Asien. Hackberries är ett snabbt växande, medelstora träd som kan leva så länge som 200 år.

I vissa områden är hackberries används som prydnadsväxter på grund av den växts tolerans för torka och föroreningar. Dess luftmotstånd och djupa rotsystem gör också hackberries bra för att kontrollera erosion. Eftersom Hackberry trä är relativt mjuk, den har lite kommersiellt värde, även om det kan sällan användas för billiga möbler när ljust trä önskas.

Runt om i världen, är hackberries används i konst, som livsmedel, samt för medicinskt bruk. I Asien är vissa typer av Hackberry används i konsten att bonsai. Bladen är en ingrediens i koreanska te. Många grupper runt om i världen äter bären eller använd Hackberry blommor som en pollenkälla för att göra honung.

Indianer värderade öknen Hackberry, socker bär, och netleaf Hackberry. De trodde att det botade många sjukdomar i reproduktionssystemet. Frukterna var en bra källa av växtbaserade protein när animaliska källor var knappa och användes som ingrediens i gröt, kakor, eller som aromämne. Hackberry trä användes för att göra verktyg och rosetter och som en källa av ved under deras religiösa ceremonier.

Hackberries producera små, gula blommor på våren och små, mörkröd, lila, eller svarta stenfrukter i höst. Vilda kalkon, fasaner, rödhake och andra fåglar använder frukten som en källa till mat på vintern. Kontoren ger täckning för många fåglar, rådjur och små däggdjur.

Hackberries kan bo buske stora eller växa så högt som 100 fot (30 meter). Även om de växer naturligt i fuktiga, alluviala, bottom jordar kommer hackberries göra bra i en mängd olika jordtyper. Nippel galla och häxor kvast galla är de vanligaste sjukdomarna som drabbar trädet. Den gemensamma Hackberry kan hysa bladfläcksvampar. De flesta förhållanden kommer inte att döda trädet, men kan hindra dess tillväxt och allmänna hälsa.

Många plantskolor bär sort plantor och de transplantera väl. I bördig, fuktig jord, kan unga hackberries växa mer än 1 fot (30 cm) per år under de första sex åren efter plantering. Hackberries behöver noggrann beskärning när yngre än 15 år gammal för att förhindra lem svaghet från att utvecklas. De är känsliga för is skador och bör inte användas längs gator där fysiska skador kan uppstå.

  • Enoki svampar växer på den kinesiska Hackberry.
  • De grenar av en Hackberry kan ge skydd för rådjur.