Vad var bombningen av Guernica?

August 21

Bombningen av Guernica var en ökänd militär attack som inträffade under det spanska inbördeskriget. Många människor idag använder Guernica som en symbol för krigstida illdåd och kostnaden för kriget, eftersom hundratals oskyldiga civila dödades i våldsam attack. Bombningen ringde också varningsklockorna i hela Europa eftersom det involverade den tyska regeringen, som teoretiskt bommades från att delta i militär verksamhet med avseende på fördrag som avslutade första världskriget.

Guernica är det kulturella hjärtat av Baskien, en region som sträcker sig över norra Spanien och delar av södra Frankrike. Under det spanska inbördeskriget på 1930-talet, var staden i stort sett oengagerade i kriget, även om baskiska trupperna verkligen inhystes i närheten, tillsammans med de republikanska krafter som försökte överta kontrollen över Spanien från Franco och hans nationalistiska trupper.

Staden blev ett militärt mål eftersom nationalisterna såg det som en mellanstation för en invasion av grannstaden Bilbao. De otvivelaktigt ville också få kontroll över Guernica som dominerande taktik, eftersom slående i hjärtat av baskiska kulturen skulle ha underminerat moralen bland baskerna. I april 1937 arbetade den spanska regeringen med tyska och italienska militära företrädare att samordna en airstrike på stan som var utformad för att utplåna den.

Bombningen av Guernica inträffade på en måndag, den traditionella marknadsdag, och historiker tror att denna dag förmodligen medvetet valdes för att maximera offer. Flera vågor av flygplan var inblandade i bombningen av Guernica, heltäckningsmattor med staden med bomber och slåtter ner civila som försökte fly. Vid slutet av bombningen, nästan hela staden förstördes, och ett oräkneligt antal döda begravdes i rasmassorna; uppskattningar varierar från 300 till 1.500 döda, vilket gör det svårt att få en korrekt bild av dödssiffran.

I tog flera dagar för nyheter om bombningen av Guernica att nå omvärlden, och när den gjorde det, var världen kollektivt förskräckt och berörda. Tyskland var inte tänkt att ha ett flygvapen, än mindre en militär, och det tydliga bevis på tysk inblandning i bombningen föreslog att den tyska regeringen planerar något. Bombningen av Guernica representerade också en av de första flygan involverar mass civila offer i historien, förskräckande vittnen och kommentatorer både med brutalitet militärerna inblandade.

Bombningen av Guernica förevigades i den berömda Picasso målning "Guernica", som har fått stor återges hela världen. År 1999 den tyska regeringen formellt om ursäkt till det baskiska folket för sin inblandning i bombningen, uttrycka ånger för vad som var i huvudsak en testkörning av den nybildade Luftwaffe.