Vilka är de olika typerna av operationsbord?

December 28

Generellt typen av tabellen en kirurgerna väljer beror på vilken typ av operation; därför finns det flera olika typer av tabeller. Inom varje grupp av tabellstilar finns en variation beroende på varje tillverkares design och innovationer. Till exempel, kirurger använder brott tabeller medan inställningen brutna ben eller utför andra ortopediska operationer, och det finns flera olika stilar av frakturtabeller. Det finns andra specialbord, såsom pediatrik tabeller för mindre patienter och överviktsoperationer tabeller för större människor.

Som moderna kirurgiska procedurer har utvecklats, har de typer av operationsbord som kirurger använder förändrats. Även om många kirurger använder standardtabeller, är specialbord blir allt mer populärt. Dessa tabeller har ofta radio genomskinliga material för bordsskivan så att personalen kan använda bildutrustning. De flesta kirurger använder ett operationsbord som tillåter dem att använda en C-arms imager som standardtabeller inte kan rymma. Andra funktioner som gör att bildutrustning används under operation inkluderar utbytbara huvud och fot sektioner och skjutbordsskivor.

Vissa operationer, såsom njurkirurgi, kräver en särskild operationsbordet. Dessa drifts tabeller har ofta avsnitt som kallas njur hissar och utskärningar för njur dränering. En annan operation som i allmänhet kräver en specialiserad tabell är hjärnkirurgi. Läkarkåren hänvisar ofta till detta som en neuro bord eller ett bord med en neuro fäste.

Ändra kirurgiska ingrepp är inte de enda faktorer som driftbordstillverkare måste ta hänsyn till. När befolkningen har förändrats, har designers konstruerade nya operationsbord att rymma ändringarna. En av de mest uppenbara förändringarna är att den genomsnittliga patienten är tyngre än hans eller hennes förfäder. Bariatric tabeller har flera fördelar jämfört med standardtabellen, inklusive möjligheten att hålla tyngre patienter.

Liksom många olika typer av operationsbord, de flesta överviktsoperationer tabeller har en låg höjd. Med utvecklingen av robotkirurgi, är det bra att ha hydrauliska tabeller som kan rymma den robotutrustning ovanför patienten. En annan fördel med en låg rörelse bord är att det tillåter en kirurg att sitta under drift. Komplicerade operationer kan ta timmar att genomföra, och det är fördelaktigt för personalen att sitta under operationen.

Vissa tabeller är hybrider, som kombinerar två bordstyper i en tabellstil. Ett exempel på detta är den hjärtoperationsbordet som även fungerar som en hjärtkateterisering tabell. Med patienten på samma bord under pre-operation hjärtkateterisering procedur som under hjärtkirurgi sparar värdefull tid samt att minska stress på patienten och personalen.

  • Den typ av operationsbordet utnyttjas under kirurgi beror i hög grad på vilken typ av operation som utförs.
  • Moderna operationsbord är inställda för att tillåta fastsättning av bildteknik.
  • Bariatric operationsbord kan hålla tyngre patienter.