Vad är Literary Nonfiction?

December 19

Litterär facklitteratur är en typ av skrift som berättar historien om en verklig händelse med hjälp kreativa språk utan utsmyckning av fakta. Dokumenterade fakta, förtrogenhet med ämnet, en väl utformad känsla av plats, och litterär prosa måste vara närvarande för att utgöra formuläret. Genren innehåller så skilda ämnen som reseberättelser, memoarer, en del sanna brottsligheten, essäer, och naturen skrivande.

Syfte för litterär fiktion kan vara allt så länge det är saklig. Memoarer är berättelser om en betydande tid i en persona € s liv och är den mest kända av denna typ av skrivande. Som i journalistik, etik faktarapportering är desamma. Flera memoarförfattare i mitten av 2000-talet var förtalad för att tillverka sina verk.

Travel är ett ämne som lämpar sig väl för genren litterära facklitteratur, med rika ämnen som geografiska underverk och äventyr. En stor del av saklig information kan förmedlas i en fiktiv stil om en viss destination. Om resan har ovanliga inslag, kan dessa dramatiskt porträtt använder fiction tekniker. Berättelsen om en resa har en inbyggd berättande båge författaren kan lätt följa.

Fyra väsentliga delar av litterära facklitteratur bör vara närvarande i det färdiga verket. För det första måste författaren börja med dokumenterade fakta, som kan verifieras av oberoende källor. För det andra måste författaren vet motivet intimt för att belysa läsaren, så en hel del forskning är nödvändig. Avsikten är att informera läsarna om ett ämne som de kanske vill veta om. Djupare forskning berikar berättelsen genom att föga kända element i förgrunden.

Tredje, scener bör vara väl utformad och skapa en känsla av plats att föra läsaren in i berättelsen. För det fjärde bör pjäsen anställa en litterär prosa stil med figurativa språk och fiktion tekniker, såsom dialog och karaktärsutveckling. Exploring teman av mänsklig erfarenhet ger en universell föremål för livet mycket bättre än raka rapportering kan.

Writers som producerar litterära facklitteratur kan spendera timmar intervjua och lära känna sina motiv eller reser till platser de skriver om. Brotts författare, till exempel, kan närvara vid rättegångar och utfrågningar, gör Jailhouse intervjuer, och prata med offren. Amerikaner Ann Rule och Joseph Wambaugh särskilt har satt standarden för litterär facklitteratur i brottet genren. De använder levande språk och kompletta karakteriseringar, tillsammans med omfattande forskning, för att få berättelser om både mördare och offer till liv.

  • Staplar av litterära faktaböcker.