Vad är skillnaden mellan gikt och artrit?

May 31

Även gikt och artrit är båda kännetecknas av smärta i lederna, de bakomliggande orsakerna till att smärta är olika. Ackumuleringen av urinsyra kristaller i lederna och orsakar svullnad och smärta, som är känt som gikt. Detta tillstånd orsakar skov som kännetecknas av inflammation i lederna, som själv är artrit. Det finns olika former av artrit med andra än ansamling av natrium uratkristaller underliggande orsaker. Gikt och artrit skiljer sig i lederna de påverkar, i ålder och kön av människor som lider av dem och vid behandling och läkemedelsbehandling som föreskrivs för dessa tillstånd.

Artrit kan vara degenerativ eller reumatoid, bland andra typer av tillstånd. Gikt är varken anses degenerativ inte heller är det en auto-immun sjukdom, vilket är fallet med reumatoid artrit. Även gikt och artrit påverkar människor i alla åldrar och båda könen, det finns några markanta skillnader ses i patienter som har diagnostiserats med dessa villkor. Medelålders män och kvinnor som har gått igenom klimakteriet utgör merparten av gikt sjuka. Yngre människor sällan utvecklar gikt, men de som lider av det före 30 års ålder tenderar att ha mycket allvarliga symptom.

Lider av artros, även känd som degenerativ artrit, har få eller inga symtom alls när de är unga. Reumatoid artrit, till skillnad gikt, drabbar kvinnor mycket oftare än män, och det sker oftast mellan åldrarna 25 och 50. gikt och artrit skiljer sig inte bara i den typ av patienter som drabbats utan även i naturen av tillståndet. Till exempel är reumatoid artrit en autoimmun sjukdom, medan gikt är ett tillstånd som uppstår när blodnivåerna av urinsyra är för högt på grund av fel på njurarna för att eliminera tillräckligt av denna syra i urinen. Detta är anledningen till gikt och artrit kan behandlas med olika typer av läkemedel.

Immunsuppressiva läkemedel ibland används för att behandla reumatoid artrit, men inte gikt. Anti-gikt läkemedel är ofta bland de läkemedel som används vid behandling av gikt, men inte i andra former av artrit. Gikt och artrit skiljer sig också något i de specifika lederna som drabbas. Skarvar i fötterna, speciellt vid basen av stortån, liksom ankeln, knäet, handled och armbåge, är de mest drabbade av gikt. Artrit, å andra sidan, kan påverka någon av lederna men tenderar att orsaka smärta i fingrarna, nacke, nedre delen av ryggen, knäna och höft.

Gikt och artrit skiljer sig också med avseende på kontroll av flareups av patienter. Lider av gikt kan bidra till att minska ledvärk, känd som giktartrit, genom att undvika alkoholhaltiga drycker och hög purin livsmedel. Alkohol stör korrekt funktion av njurar och puriner i livsmedel omvandlas till urinsyra i kroppen. Hög purin mat inkluderar sardiner, sill, sparris, ansjovis, inälvsmat och svamp.

  • Skarvar i fötterna påverkas mest av gikt, medan artrit vanligtvis påverkar en persons händer.
  • Full feta mejeriprodukter kan förvärra gikt.
  • Sardiner, som en källa för puriner, kan orsaka gikt.
  • Medan artrit kan orsaka problem i någon av lederna, det tenderar att orsaka smärta områden som nacke och ländrygg.
  • Svullnad och smärta runt fotleden är vanliga symptom på gikt.
  • Artrit drabbar vanligen fingrarna, medan gikt inte.
  • Medan artrit kan vara antingen degenerativ eller reumatoid är gikt anses varken.
  • Gikt och artrit orsakas av olika underliggande problem.