Mattrengöringsutrustning

May 21

Den första, och mest tillgängliga, apparat som används i hemmet för rengöring mattor är vakuumet. Dammsugare kommer i olika varianter, men alla använder sugning för att dra smuts och annat skräp inuti så att det kan uppsamlas. När du köper ett vakuum, kan du välja mellan en av flera olika insamlingsmetoder, de tre mest populära är:

  • Cyklonen / kanister, där förorenad luft spinns inuti vakuumet så att centrifugalkraften tar bort skräp från den.
  • Filtret, där förorenad luft blåses genom ett filter, som tar ut skräpet men låter luften genom.
  • Den våta / torra vakuummetod, som fungerar genom att blåsa luft över en inre hink som på grund av fysikens lagar, orsakar tryck att minska så att något tyngre än luften i sig kommer att sjunka in i den.

När du har valt ett vakuum, men du vill välja en bra matta tvättmetod så att du vet vilken typ av maskin för att välja för din matta. Det finns några olika typer av städmaskiner som gör detta, men de flesta mattillverkare rekommenderar att använda endast en typ av städmetod: ångrengöring.

De andra sätt klassificeras inte som "djupa städ" metoder, eftersom de inte bara inte kan tränga djupt in i högen, men också sätta in och lämna rengöringsmedel på mattan. Torra utvinning och schamponering maskiner tillämpar principen att arbeta en kemikalie i mattan, vilket drar till sig smuts och torkar så att den kan dammsugas upp senare. Detta kan dock lämna bakom några kladdiga rester som bara lockar mer smuts. Båda maskinerna fungerar genom skrubb mattan med kraftfulla agitatorer, vilket kan försämra din matta. Matta schampo innehåller ibland vitmedel, som tillfälligt gör din matta ser renare än den faktiskt är, och medan detta i sig inte är en fruktansvärd sak, kan sådana vitmedel småningom lämna en gulaktig färg på din matta.

"Kemtvätt" din matta kan orsaka lika många problem som det torra skum utvinning och schamponering metoder. Pulver rengöring, vilket innebär att du häller ett pulver på din matta, lämna den på ett tag och sedan dammsuga upp det, kan kompromissa luftkvalitet och fungerar bäst på korta kommersiella mattor. Bonnet eller kemisk rengöring kan vara lika problematiskt, även om vissa människor föredrar att använda detta sätt att rengöring eftersom de är oroliga för att ångan metoden förstör deras mattan. Ibland kolsyrat vatten används, och i stället för en borste, är en spinndyna som används för att polera mattan. Vissa tillverkare av mattan säga aldrig att använda denna metod.

Den ångrengöring Metoden injicerar en mycket varm och mycket fin imma av en lösning av vatten och rengöringsmedel i din matta och under omröring mattan, och drar tillbaka fukten (via vakuum), liksom all smuts som fanns i mattan. De dyraste mattan ångtvättar kan använda en mindre mängd vatten till en varmare ånga, vilket ger stor tröst för personer med allergier mot dammkvalster och andra levande varelser som smutsiga din matta.