Vilka är soltorkade tomater?

July 19

Soltorkade tomater är färska tomater som har gått igenom en process för att ta bort merparten av vattnet från frukten av tomat. Istället för att använda värmekammare för att torka tomaterna, är frukten skivas och läggas ut i naturligt solljus och får torka naturligt. Slutresultatet är tomater som lätt lagras under längre tidsperioder och kan användas i alla typer av recept.

Texturen av soltorkade tomater är något seg och något som påminner om beef jerky. Medan de flesta av vatteninnehållet avlägsnas, tomaterna behåller en liten mängd fukt som blir uppenbart när en skiva torkad tomat vidrör tungan. Till utseendet är soltorkat tomat inte olik den som ett russin, och är oftast inte klibbig vid beröring.

En av fördelarna med soltorkade tomater är att de förlorar något av sin naturliga näringsvärdet som ett resultat av att ha torkats i solljus. De fortsätter att innehålla höga halter av C-vitamin och lykopen och samtidigt upprätthålla en hälsosam gör av olika typer av antioxidanter. Samtidigt, soltorkade tomater innehåller relativt få kalorier och har mycket låga halter av fett och natrium.

Ursprungligen var soltorkade tomater huvudsakligen produceras med hjälp av plommon eller körsbärstomater. Dessa små tomater skars i två delar och placeras med oskyddat kött av tomat mot solen. Idag kan nästan alla typer av tomat torkas i solen och lagras för att användas vid ett senare tillfälle.

Det finns ett antal recept som kräver användning av soltorkade tomater. Salladsdressing innefattar ofta användning av hackade bitar av de dehydratiserade tomater. Olika typer av grytor, kalla sallader och även pastarätter dra nytta av soltorkade tomater.

Tillsammans med enkel förvaring, soltorkade tomater kan också ses hydrerad för användning i olika recept som kräver kokta eller färska tomater. Placering av soltorkade sektioner i kokande vatten i flera minuter är vanligen tillräcklig för att knubbig upp de torkade tomaterna och gör dem idealiska för användning i soppor och i olika bakade rätter. De ombildade tomater fungerar också bra med ett antal pastasåsprodukter recept, lägga till ytterligare en del av textur till såsen.

Även om det är möjligt att köpa soltorkat tomater i många stormarknader och speciallivsmedelsbutiker, är det också möjligt att torka tomaterna hemma. Cutting regelbundna tomater i skivor som inte är mer än ½ tum tjock och placera skivor på marmor eller adobe kakel i direkt solljus under sommarmånaderna kommer att resultera i perfekt torkade tomater som kan användas omedelbart eller lagras för att användas en gång kallt väder kommer.

  • Soltorkade tomater skivade tomater torka i solljus.
  • Tomater som har soltorkade innehåller höga halter av lykopen.