Vad är Black Poesi?

November 8

Svart poesi avser dikter skrivna av afroamerikaner i USA. Poesi från svarta afrikaner kallas afrikansk poesi och är en distinkt område på genren, även om vissa afrikanska poeter har påverkat Amerika. Det är en underavdelning av afroamerikansk litteratur fylld med kadens, avsikt upprepning och allitteration.

Afroamerikanska poesi föregår det skrivna ordet och är kopplad till en rik muntlig tradition. Liksom fiktion, drar svart poesi sin inspiration från musiktraditioner såsom evangeliet, blues, jazz och rap. Dikter är oupplösligt knuten till erfarenheter från afro-amerikaner genom sin historia i Amerika, från slaveri till segregation och lika rörelsen.

Den första skriftliga dikten var av Lucy Terry i 1746. Hennes dikt, "Bar Fight," var dock inte offentliggjorts förrän 1855. Den första boken av svarta dikter skrevs av Phillis Wheatley 1773, bara två år innan den amerikanska revolutionen. Wheatley togs till domstol snart efter publicering hennes dikter för att bevisa en svart person kunde skriva sådana raffinerade dikter. Dessa dikter fortsatte med att påverka tidiga amerikanska ledare som George Washington.

Blues poesi drar mycket av sin inspiration från svart poetryâ € s muntlig tradition. Teman för denna typ av svarta poesi kretsar kring kamper, förtvivlan och kön, men också visa communityâ € s fjädrande sida. Den grundläggande blues dikten öppnar med ett uttalande, följs upp av en variant på temat och sedan den tredje raden ger en ironisk alternativ. Exempel på blues poeter inkluderar James Weldon Johnson och Langston Hughes.

Hughes var också en välkänd utövare av jazz poesi. Precis som sin blues motsvarighet, är det inspirerat av musik. Där de skiljer, bortsett från den musikstil de drar ifrån, är på grund av hur i samklang med jazzjazz poeter är. Det är en genre född av jazz uppskattning. Kopplat till rytmen rörelsen, toppjazz poeter inkluderar Thelonius Monk och Amiri Baraka.

Efter första världskriget, svarta samhällen från söder började migrera norr till stora städer som Chicago och New York som söker bättre sysselsättning och levnadsvillkor. Migrationen gav också upphov till en blommande av svart poesi kallas Harlem renässansen. Poeter som Claude McKay demonstrerade movementâ € s teman rörande stolthet, fattigdom, rasism och raseri. År 1950 vann Harlem renässanspoeten Gwendolyn Brooks Pulitzerpriset.

Harlem Renaissance influerad nya generationer av poeter och poetiska rörelser. Det var direkt påverkad av negritude rörelsen kommer ut från fransktalande kolonier, som förkastade den europeiska kolonialismen. Det blandade svart stolthet med marxistiska värderingar. I sin tur, båda påverkade rörelser som det mörka rummet Collective och slam poesi tävlingar.

  • Svart poesi påverkas tidiga amerikanska ledare som George Washington.
  • Många stora svarta poeter kom från stadsdelen Harlem i New York Citys.