Vad är Bergmanns lag?

October 8

Bergmanns lag är en teori som säger att djur tenderar att vara större vid högre breddgrader än vad de kommer att vara vid ekvatorn, korrelera medeltemperaturen med kroppsstorlek. Denna princip är en bland en familj av "ecogeographic regler," teorier belägen av biologer för att förklara naturfenomen utifrån ekologi och geografisk placering. Denna regel är inte utan kontroverser, inte minst eftersom det finns vissa undantag som tycks motbevisa regeln, såsom visserligen massiva afrikanska elefanten.

Tanken bakom Bergmanns lag är att den lägre förhållandet kroppsmassa till areal, och mindre värmeförluster ett djur kommer att uppleva. Ju större förhållandet är, desto mer värmeförlust upplevas. I regioner som Arktis, djur vill naturligtvis minska mängden värme de förlorar, så att de inte blir hypotermi och dö. I ekvatorn, å andra sidan, djur vill förlora värme, så att de inte vänder hyper och lida de relaterade komplikationer.

Enligt Bergmanns lag, bör populationer av samma djurart visas i olika storlekar, beroende på deras latitud och närbesläktade arter bör också visa storleken variansen som kan korreleras med deras naturliga miljö. Och, som en allmän regel, är ekvatoriella djur tänkt att vara mindre, medan arktiska djur bör vara motsvarande större.

Det finns vissa belägg för att stödja Bergmanns lag: isbjörnar, till exempel, är mycket större än glasögonbjörn, som lever närmare ekvatorn, och ett antal djur utvecklar storleksvariation både inom arter och närbesläktade arter som kan korreleras till geografisk plats. Denna teori har också använts för att förklara de vanligtvis tyngre kropps typer av människor från de arktiska områdena jämfört med ekvatorn folk.

Däremot kan ett antal counter till Bergmanns lag också påpekas. Vissa polynesiska folk, till exempel, har ökänt tunga kroppsstrukturer och en tendens att växa övervikt med åldern, trots det faktum att de lever i varma klimat, och vissa arktiska djur är ganska små, medan vissa ekvatoriella varelser att bli väldigt stor. Med all sannolikhet är Bergmanns lag endast en bland en stor familj av faktorer som kan påverka storleken och utvecklingen av varelser på jorden, och även om det är något som skall beaktas, är det inte en hård och snabb förklaring till den breda variationen av kroppen typer, former och storlekar på jorden.

  • Den afrikanska elefanten följer inte Bergmanns lag.
  • Isbjörnar kan användas som ett exempel på Bergmanns lag.