Vad är en cembalo?

December 7

En cembalo är ett stränginstrument klaviaturinstrument, som skiljer sig från den klavikord och pianot i att ha plockat, snarare än slog, strängar. Ibland namnet cembalo används för att hänvisa till spinett och jungfru samt cembalo korrekt. Den första kända hänvisningen till instrumentet dök upp i 1397, och det blev en viktig soloinstrument, samt används i kammarmusik, orkestermusik och opera.

Eftersom ljudet framställs med en annan mekanism, är plockning av plektrum det inte förvånande att en cembalo ljud är helt annorlunda från ett piano. Först kan en cembalo ha två tangentbord eller manualer snarare än en, som ett piano gör. För det andra, har cembalo ett mindre sortiment, typiska moderna instrument som har fem oktaver från F1 till F6, till pianots sju plus oktav, A0-C8. Dessutom är cembalo maximala dynamiska mjukare än piano's fatt crescendon, decrescendos och accenter omöjligt-och dess anteckningar har väldigt lite sustain.

Om en cembalo har två manualer, kommer den övre manualen har två uppsättningar strängar, medan den nedre har tre uppsättningar strängar. Stoppar eller register används för att ändra sträng set, antingen med hjälp av en spak, ratt eller fotpedal. En kopplare länkar handböckerna, så att spela den lägre också griper den övre. Den övre manualen är försedd med ett spjäll, vilket förändrar kvaliteten på ljudet när anställda, vilket ger ett ljud som en gitarr.

Cembalo var som störst höjder i renässansen och barockepoken. Välkända favoriter är Johann Sebastian Bachs Brandenburg Concertos, samt verk av Antonin Vivaldi, Arcangelo Corelli, François Couperin, Henry Purcell, Georg Friederich Händel, Jean-Philippe Rameau, och Domenico Scarlatti.

Att köpa en cembalo figurer i filmen Ripleys Game, medan cembalo är ett av instrumenten i ljudspår för The Queen av Alexandre Desplat, John Williams The Screaming Kvinna och Harry Potter och hemligheternas kammare. Noterade harpsichordists inkluderar Anssi Mattila, Zuzana Ruzickova, Wanda Landowska och Trevor Pinnock.

  • Cembalo var populär under barocken, och används av kompositörer av perioden, till exempel Georg Friederich Händel.