Vad är en ultraljudsgivare?

June 26

En ultraljudsomvandlare är en medicinsk anordning som används med en ultraljudsapparat för att generera bilder av insidan av den mänskliga kroppen. När en ultraljud undersökning utförs, teknikern tillämpar givaren till intresseområdet, period flytta den omkring och ändra vinkeln för att få en fullständig bild. Givaren både skickar och tar emot ljudvågor, och ultraljud maskinen använder de uppgifter som samlats av givaren för att skapa en bild.

Ultraljudstransduktorer kallas även ultraljudssonder. De är gjorda med piezoelektriska kristaller, kristaller med vissa unika egenskaper som gör dem idealiska för ultraljudsapplikationer. När operatören önskar sända ljudvågor, han eller hon använder ultraljud maskinen för att generera en elektrisk laddning som deformerar formen på kristallerna. Som kristallerna ändra form, släpper de ljudvågor som tränger det område av kroppen där ultraljudsgivaren appliceras.

När ljudvågorna slår kroppen, de studsar tillbaka och slog givaren igen. Trycket av de återljudvågor orsakar kristallerna att ändra form igen, vilket skapar en elektrisk laddning som överförs till ultraljudsmaskinen. Maskinen kan tolka informationen från denna avgift för att skapa en bild av vad som händer inne i kroppen.

Operatörerna kan justera längden, frekvens och amplitud ljudvågorna som de avger med en ultraljudsgivare genom att manipulera inställningarna på ultraljudsmaskinen. Ett antal olika former och storlekar av ultraljudsgivare är tillgängliga för specifika uppgifter. Vissa, exempelvis arbeta i ett mycket brett område, som kan användas för att skapa en stor och generaliserad bild, medan andra är mindre och snävare för avbildning i mer isolerade områden av kroppen. Vissa ultraljudssonder är utformade för att sättas in i kroppen genom halsen, slidan eller anus så att ljudvågorna har färre hinder att passera, för användning i imaging studier där bättre bildkvalitet önskas.

Ultraljud kan vara ett mycket värdefullt verktyg för medicinsk behandling och diagnos. Använda en ultraljudsmaskin, kan läkarna få bilder av vad som händer inne i kroppen utan behov av invasiva procedurer som undersökande operation. Ultraljud avbildning kan också användas för att övervaka saker som processen med en graviditet, eller hälsa av hjärtat. Avancerade ultraljud givar mönster har tillåtit läkarna att skapa saker som tredimensionella ultraljudsbilder, där en rad givare används för att konstruera en bild som inkluderar flera vinklar, skapa en mer fullständig bild.

  • Ultraljudstransduktorer kan användas på många områden av kroppen.
  • En ultraljudsgivare producerar bilder av insidan av kroppen, som ofta sker under graviditeten för att se det växande fostret.
  • Ultraljudstransduktorer kan placeras på bröstet under diagnos av hjärtproblem.