Vad är en Teaser?

May 15

En av de viktigaste utmaningarna för tillverkare av TV-program och filmer är att hålla publiken intresserad av de allra första minuterna av sändningen. Detta åstadkoms ofta genom användning av en dramatisk enhet som kallas kall öppen, som ibland kallas en teaser. Det är ett utdrag av åtgärd visas innan själva början på en show eller filmens förtexterna. Ibland är denna öppning segment en snabb repris av tidigare plotlinesna, eller det kan vara en uppseendeväckande cliffhanger som krokar betraktaren i resten av showen.

Använder såpoperor ofta en kall öppen för att få tittarna upp farten på plotlinesna den nya episoden kommer utforska. Ett brott show kan visa detaljer om den faktiska brottsligheten, kör sedan förtexterna flera minuter senare. Action / äventyr filmer, såsom James Bond spion serien, ofta visar hjälten gör en dramatisk flykt från fiender som kanske eller kanske inte har något att göra med själva handlingen. Poängen är att avskräcka tittare från att byta kanal under förtexterna eller att ange takten för resten av filmen.

Vissa tv-program, som till exempel de flesta sena pratshower, använd inte den här tekniken. Öppnings krediter löper just i början och en utropare eller grafik introducerar gästen line-up. En skiss komedishow får använda en kall öppen, dock, till exempel en kort sketch baserad på en aktuell händelse. Den faktiska krediter kör inte förrän en karaktär har levererat ett slagord eller upphetsning genere stunt.

Användningen av detta element kan spåras tillbaka till åtminstone 1960-talet, som producenter nätverks märkt att tittarna ofta var byta kanal under öppningsinformationen på välbekanta shower utan att vänta på den första scenen. För att motverka detta har många visar omstrukturerats för att inkludera en teaser sekvens. I början av en sitcom, till exempel huvudpersonerna kan visas emot ett mystiskt paket och visar chocken vid osedda innehållet. Denna scen skulle haka nyfikna tittare som ville veta vad som var i den rutan och vad som kan hända härnäst.

En kall öppen för ett drama kan visa slutet på en episod med en voice-over som förklarar hur karaktärerna hamnade i deras situation. Nyfikna tittare skulle naturligtvis vilja se i början av berättelsen när de väl har blivit hooked på teaser slut. Den öppna kan också hamna på en nyfiken eller kryptisk bit dialog, vilket naturligtvis skulle framkalla nyfikenhet på många tittare. En bra handlar om att se till att publiken vill återvända till showen efter de första kommersiella break eller förtexterna.

  • Öppnandet sekvens av ett brott show kan skildra en brottsplats som är centrala för handlingen.
  • En film kan ha en kall öppen genom att visa scener innan förtexterna.
  • En kall öppen försöker dra publikens uppmärksamhet från början och hålla den under hela showen.