D-Day och Seger i Europa för allierade styrkorna under andra världskriget

May 28

Axelmakterna dominerade i början av andra världskriget. De allierade styrkorna inte riktigt ta fart först under andra halvan av andra världskriget. Vanligen kallad "D-Day", de allierade styrkorna landade på stränderna i Normandie den 6 juni 1944. Deras kamp var en framgång. Under hela nästa år de allierade styrkorna upplevt mer militära framgångar. Tyskland slutligen kapitulerade den 7 maj 1945. Dagen är ofta kallas "VE" eller "Seger i Europa" dag.

Världskriget D-Day: landning i Normandie, Frankrike

Den 6 juni 1944 - "D-Day" - de allierade styrkorna sopade iland på stränderna i Normandie i Frankrike. Det var en svindlande logistisk bedrift. Vissa 175.000 män har landat på den första dagen, en siffra som svällde till 325.000 under första veckan och så småningom till 2,5 miljoner. De levererades av 5.300 fartyg och stöds av 50.000 fordon och 11.000 plan.

I augusti, den amerikanska 3: e armén, under prålig, krigförande, och lysande General George S. Patton, sköt djupt in Frankrike och till kanten av Tyskland självt. Lite mer än en vecka före jul, 1944, dock lanserade tyskarna en desperat motattack.

Känd som Ardenneroffensiven, den överraskande attack lyckades först, kostar de USA 77.000 dödsoffer. Men tyskarna var låga på män och förnödenheter och kunde inte upprätthålla attacken. I slutet av januari 1945 de allierade var återigen på offensiven.

Som allierade trupperna flyttade djupare in i hjärtat av tysk höll territoriet, började de att göra magen-spottar, hjärtskärande upptäckter: koncentrationsläger håller det som var kvar av miljoner judar och andra "icke önskvärda" att tyska ledarna hade beställt för att bli mördad som en "slutgiltig lösning" till "rensning" Tyskland av alla utom den "ariska rasen".

Hitlers "slutgiltiga lösningen" blev känd för den civiliserade världen som Förintelsen, och resulterade i mord på 6 miljoner judar och 4 miljoner icke-judar, däribland homosexuella, zigenare och mentalt och fysiskt handikappade. Förintelsen hade inte varit en fullständig hemlighet för de allierade, men att hitta ett sätt att stoppa det hade inte varit lika stor prioritet som att vinna kriget. Och den enorma brottet inte var helt klar tills lägren upptäcktes och deras berättelser av överlevande.

Världskriget s "VE" eller Seger i Europadagen

I april, de amerikanska och ryska arméerna gick med upp på floden Elbe och avancerade på Berlin. Hitler begick självmord, och den 7 maj - "VE" eller "Seger i Europa" Dag - Tyskland kapitulerade.

President Franklin Delano Roosevelt (FDR) inte leva för att se segern. Presidenten hade vunnit en fjärde period 1944, trots rykten om hans sviktande hälsa. Men den 12 april 1945 när jag semestrar på Warm Springs, Georgia, dog FDR plötsligt av en hjärnblödning.

Nationen var stapplade över förlusten av den man som hade lett dem genom depressionen och kriget. En New York hemmafru blev tillfrågad om hon hörde radio bulletiner från FDR: s död och svarade "För vad behöver jag en radio? Det är på allas ansikte. "

Den nya presidenten, en före detta hattförsäljare från Missouri som heter Harry S. Truman, var så chockad som någon. "Att vara president är som att rida en tiger," Truman skrev senare. "Jag kände aldrig att jag skulle kunna släppa taget för ett ögonblick."