Vad är en Prenatal Doppler?

January 18

En prenatal doppler är en enhet som används för att lyssna till hjärtat av ett växande foster inuti livmodern av en gravid kvinna. Den använder en ultraljudsgivare och dopplereffekten för att producera en hörbar representation av fostrets hjärtslag. Vissa modeller kan också beräkna hjärtfrekvens och spela in ljudet av hjärtslag. Den prenatal Doppler är lätt att använda och inte utgör någon risk för fostret. Även om det är vanligt i läkarmottagningen för mödravård, några blivande mödrar hyra eller köpa en egen för hemmabruk.

En typisk prenatal Doppler enhet, även känd som en fosterdoppler eller foster pulsmätare, består av två huvuddelar. Den ena delen är en ultraljudsomvandlare som används som en prob för att hitta den hjärtslag. Den har ofta en cylindrisk form med ett vidgat platta änden, och den avger och tar emot ljudvågor. Den andra delen är en mottagare och styrenhet, som vanligtvis är en låda med flera knappar som styr enheten, en högtalare; det ibland har en display som visar hjärtfrekvensen.

Den prenatala doppler fungerar på ett annat sätt än en akustisk foster stetoskop. Den ultraljudsomvandlare används som en prob för att hitta den hjärtslag med ljudvågor som reflekteras tillbaka. Denna reflektion av ljudvågor för att ge information om ett ljud eller ett föremål kallas dopplereffekten. Monitorn använder sedan denna information för att återskapa ljudet så att det kan höras över en högtalare i enheten.

Förutom att skapa en hörbar representation av hjärtslag för alla att höra, kan prenatal dopplerheter utföra andra funktioner. Vissa enheter kan beräkna hjärtfrekvensen och visa den på en skärm i slag per minut. Om en enhet inte utföra denna funktion, är pulsen lätt att räkna ut genom att räkna beats i tio sekunder och sedan multiplicera med sex för att få hjärtfrekvensen. Vissa enheter har även möjlighet att spela in ljudet av hjärtslag, som sedan kan laddas ner till förälderns dator så att den kan delas med vänner och familj.

Används vid läkarmottagningen eller hemma, är en prenatal Doppler enkel att använda. Först ultraljudsgel appliceras på moderns mage för att hjälpa till i överföringen av ljudvågorna, och sedan sonden förflyttas sakta runt i en cirkelrörelse tills hjärtslag är belägen. Sonden hålls sedan på plats för att lyssna. Dessa enheter anses vara en säker och rutinmässig del av mödravården, och många mammor ser fram emot att höra ljudet av sin bebis hjärta vid varje besök. För mammor som vill lyssna hemma för att försäkra sig om sina barns hälsa, enheter finns att köpa eller hyra

  • Med användning av givare gel för ett ultraljud möjliggör ultraljudvågor att tränga genom huden och muskeln.
  • En prenatal doppler använder en ultraljudsgivare och dopplereffekten för att producera en hörbar representation av fostrets hjärtslag.
  • En prenatal doppler används ofta i en läkarmottagning för att lyssna på fostrets hjärtslag.