Vad är Sea Launch?

February 25

Sea Launch är en rymdfarkost lansering tjänst baserad på principen att lanseras från jordens ekvator är de mest bränsleeffektiva möjligt, utnyttja jordens rotation att påskynda en raket för att flykthastighet. För att starta en raket från ekvatorn utan att vara beroende av någon ekvatorial regering eller nation, använder satsningen en självgående havsplattform som ligger i ekvatorial Stilla, Ocean Odyssey, som startplattan. Raketen och nyttolast monteras och transporteras till plattformen från Sea Launch Commander, vilket hamnar i Long Beach, Kalifornien. Den totala kostnaden för projektet rapporterades som $ 583.000.000 USD (US dollar) under 1996, med $ 400 miljoner dollar i lån från Chase Manhattan säkrade runt denna tid.

Sea Launch grundades 1995, och ägs av ett konsortium bestående av fyra bolag; Boeing Commercial Space (USA, 40% ägande), Energia (Ryssland, 25%), Aker Solutions (Norge, 20%), och SDO Yuzhnoye (Ukraina, 15%). Den första raketuppskjutning var 1999. Kunderna är alla kommunikationsföretag, som Echostar, DirecTV, XM Satellite Radio och PanAmSat. Satelliterna är införda i geostationär transferbana, som består av satellit cykling mellan en punkt i låg bana runt jorden (LEO) och geostationär bana (GSO).

I sitt första decennium av operationen, Sea Launch framgångsrikt lanserat 30 raketer, med två misslyckanden. Ett misslyckande den 30 januari 2007 resulterade i en explosion av raketen, bränsle, och dess nyttolast på lanseringen plattformen, skapa en massiv eldklot med en diameter på mer än 1000 ft (300 m). Ett videoklipp från lanseringen misslyckande kan ses på YouTube. Reparation krävs dockning plattformen vid en anläggning nära CFB Esquimalt, strax väster om Victoria, British Columbia.

Det finns en mängd fördelar till Ekvatorial lanseringar som Sea Launch bedrifter, bortsett från just den hastighetsökning på grund av planetens rotation. En är att det inte finns något behov av en bränslekrävande "planet förändring" för att omorientera en geostationär satellit med noll graders bana som krävs för att hänga med en punkt på jordytan när den roterar. En annan är större säkerhet för omgivningen - misslyckade uppskjutningar mark har risk för att påverka befolkade områden. Ännu en är den extremt låga luft- och sjötrafik i området kring lanseringen plattformen, vilket gör lanseringen schemaläggning lättare.

Intressant, Ocean Odyssey inte skräddarsydd för Sea Launch operationen men faktiskt började livet som en prospektering plattform byggd för Ocean Drilling and Exploration Company från Sumitomo Heavy Industries.

  • Sea Launch har lagt ett antal kommunikationssatelliter i omloppsbana.