Vad är paralytisk skaldjursförgiftning?

April 30

Paralytiskt skaldjursförgiftning (PSP) är ett allvarligt medicinskt tillstånd som orsakas av intag av saxotoxin, ett toxin som produceras av vissa dinoflagellater som är särskilt rikligt under perioder av algblomning som kallas röda tidvatten. Detta villkor kan inte botas, men det kan ibland hanteras med hjälp av understödjande behandling som kan öka möjligheten till återkrav. Hos personer som är äldre eller har nedsatt immunförsvar, är risken att dö av paralytiskt skaldjursförgiftning ökat kraftigt.

De dinoflagellater ansvariga för PSP är särskilt rikligt under röda tidvatten eftersom de livnär sig på alger som förökar under en röd tidvattnet. Om algblomning skjuts in stranden, kan de dinoflagellater brytas öppen i bränningen, släpper sitt saxotoxin i vattnet. När filtrerare som blötdjur svälja saxotoxin, de binder det i sina kroppar, vilket innebär att när en annan organism äter skaldjur, intar den också toxinet.

Musslor som ostron, musslor och musslor är särskilt farliga under en röd tidvattnet. Däremot kan modet av kräftdjur som krabbor och humrar också vara farligt. När människor ingest tillräckligt saxotoxin, symptom som i inom två timmar, och ofta så snabbt som 30 minuter; Om symptomen av paralytiskt skaldjursförgiftning gör dyka, är snabb läkarvård rekommenderas starkt. Överbliven skaldjur, om det finns någon, bör tas till sjukhus med offret på begäran, och annars kastas; toxinet kan inte förstöras genom frysning eller värme, så att fisk och skaldjur är inte säkert att äta.

Typiskt är det första tecknet gastrointestinal distress, såsom kräkningar, illamående, kramper och diarré. Neurologiska symptom som sluddrigt tal, gångsvårigheter, bristande samordning, en stickande eller brännande känsla, och yrsel följer kort därefter. När någon börjar att uppleva andnöd, betyder det att toxinet har börjat påverka musklerna som hjälper människor att andas, och paralytisk skaldjursförgiftning har blivit ytterst allvarlig.

Lyckligtvis ett antal åtgärder har vidtagits för att skydda konsumenterna från paralytiskt skaldjursförgiftning. Under perioder av Red Tide, är skörden av kräftdjur och blötdjur vanligtvis förbjudna, och det kommer inte återupptas förrän gott tester har dragit slutsatsen att skaldjur är säkert igen. När en röd flod varning är i kraft, är tecken ofta publiceras på stränder för att varna folk på det faktum, och meddelanden kan sändas på radio eller publiceras i tidningen samt att se till att alla är medvetna om situationen.

  • Kokta kammusslor, en typ av skaldjur.
  • Ostron kan innehålla saxotoxin, som orsakar paralytisk skaldjursförgiftning.
  • Musslor, en typ av skaldjur.