Vad är Teasel?

June 1

Teasel är en tvåårig växt hemma i den gamla världen. Tack vare dess användningsområden inom textilproduktion har teasel varit allmänt exporteras över hela världen, och det nu växer vilt i en mängd olika platser. Det är ofta behandlas som en invasiv art, eftersom det tenderar att kväva ut andra växter, även om vissa trädgårdsmästare odlar aktivt teasel eftersom de tycker att det är estetiskt tilltalande eller intressant.

Liksom andra tvååriga växter, teasel lever bara två år. Det börjar i form av en basal bladrosett som kramar marken, lagra upp näringsämnen för anläggningen. Under det andra året av tillväxt, är en lång stjälk skickas upp, och taggig äggformade blommor visas på grenade stjälkar av stjälken. Efter blommorna gå till utsäde, stjälken och växten dör. Vid första anblicken kan teasel förväxlas en tistel, eftersom båda har taggiga huvuden.

Torkade teasel blommor har använts sedan romartiden att kamma tyg av ull, höja en mjuk, även tupplur i en process som kallas fulling. Moderna textilföretag använder metallkammar istället, eftersom metall kammar kan göras mer tillförlitlig och konsekvent, även om vissa tillverkare fortsätter att använda teasel skida. Fördelen med teasel är att det försiktigt kommer reta upp tupplur, bryta om den stöter starkt motstånd, medan metall kammar kommer att slita tyget innan den går, potentiellt skada textil.

Det finns ett antal av Teasel arter, alla funna i släktet Dipsacus, härledd från ett grekiskt ord som betyder "att dricka," en hänvisning till de koppliknande formationer som skapats av bladen av växten. Vatten samlas i dessa formationer, vilket vissa människor att kalla teasel "Marias cup." En specifik teasel växt, fuller teasel, är känd för att ha skida särskilt väl lämpade för tyg fulling.

Som invasive art, presenterar teasel ett antal problem. Förutom att kvävning ut inhemska växter, är teasel också inte mycket gästvänliga, med taggiga blommor och vassa blad som gör det obehagligt att vara runt. Som ett resultat, många människor arbetar hårt för att utrota teasel i sina områden, skära ner stjälkarna innan de har en chans att sätta ut blommor som kommer att gå till utsäde, och trädgårdsmästare som överväger att plantera teasel ibland uppmuntras att överväga alternativ i områden där anläggningen inte är infödd.