Vad gör en specialeffekter Visor gör?

September 22

En speciell effekter handledare ansvarar för skapandet av alla specialeffekter under produktionen av en film eller tv-serie. Denna person övervakar de som uppstår genom specialeffekter tekniker, som alla kan ha en annan specialitet. Specialeffekter i detta fall skiljer sig från visuella effekter, som skapas under efterproduktion, eller post-filmning, process. Datoranimering (CGI) är en klass av visuella effekter. Däremot är specialeffekter skapas på uppsättningen med kameror rullande, som kräver långa, försiktiga, och ofta dyra förberedelser i förväg.

"Specialeffekter" avser varje teknik som används för att skapa en illusion av en spelfilm eller videoproduktion eller ens en stillbild. De flesta människor förknippar frasen med flashiga, spektakulära effekter som används i stora dyra science fiction och fantasy filmer. Många andra filmer och tv-serier använder specialeffekter, men även vanliga dramer, lågbudget oberoende filmer, och även naturdokumentärer. Exempel på detta är användningen av vattenstrålar för att simulera regn eller stora fläktar för att simulera vind. En annan vanlig specialeffekt innebär filma skådespelare bakom ratten i en bil som om han kör, när i själva verket både bilen och kamera pågår på en släpvagn.

I film och TV-produktion, specialeffekter inkluderar simulerade väder, explosioner och skottlossning, och bilolyckor. Makeup effekter är en annan kategori, inklusive falska sår, ålderseffekter och utarbeta processer som kan förändra nästan alla aspekter av en artist utseende. Scenografi kan också innehålla specialeffekter, till exempel för att simulera en kollaps byggnad eller annan katastrofal händelse. Varje effekt åligger en separat tekniker eller effekter laget. Den speciella effekter handledare hanterar alla dessa olika avdelningar, som arbetar med regissören och andra hög nivå tekniker, såsom stuntkoordinator.

Jobbet av specialeffekter handledare har förändrats kraftigt under historien av spelfilm. Innan animerade eller digitala effekter var vanliga, hade de flesta specialeffekter som ska skapas på set under inspelningen, som kräver mycket dyra och genomarbetade förberedelser. På 21-talet, många sekvenser som skulle vara svåra eller omöjliga att filmen skapas i efterproduktion med CGI och andra visuella effekter. CGI kan vara dyrt och tidskrävande, men är så många effekter fortfarande skapas på set. I film jargong, dessa kallas ofta "praktisk" eller "i kameran" effekter.

Skapa specialeffekter, särskilt explosioner och biljakter, kan vara farligt. Den speciella effekter handledare ansvarar för att säkerheten för en produktion cast och besättning. I händelse av en olycka, är det ofta den här personen, och inte regissören eller producenten, som är ansvarig. Den speciella effekter handledare är också ansvarig för den övergripande kvaliteten på en produktions effekter. Om en viktig effekt är inte övertygande eller på annat amatörmässigt, kan hela produktionen möta kritik, och specialeffekter handledare kan ha svårt att hitta ett annat jobb.

  • En rökmaskin kan användas för att skapa en effekt.
  • Specialeffekter handledare kan bli ombedd att simulera en bilolycka.
  • Specialeffekter kan användas för att göra en biljakt mer dramatisk.